Jõulupakk võib eestlastele maksuameti kraesse tuua (7)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Foto: Lisette Luik

Maksu-ja tolliamet hoiatab inimesi, et nad oma jõulupakkide pealt maksud ära maksaks.

Saabuvate jõulupühade valguses tuletab maksu- ja tolliamet meelde, et kõik väljastpoolt Euroopa Liitu, näiteks Suurbritanniast saabuvad saadetised tuleb deklareerida. See puudutab nii eraisikult eraisikule tasuta ehk kingitusena saadetud pakke kui ka e-poodidest tellitud saadetisi.

Samas ei pruugi maksudest päästa ka Euroopa Liidust saabuv kingipakk.

«Selleks, et kõik kingitused kenasti oma adressaadini jõuaksid ja deklareerimise kohustus ei tuleks halva üllatusena, tasub meelde tuletada mõned reegleid,» ütles MTA tolliosakonna teenusejuht Kaari Lainevool.

Käibemaksumäär on 20 protsenti. Maksu arvestatakse kauba maksumuselt ja saatekuludelt ning seda saab tasuda deklareerimise keskkonnast väljumata pangalingi kaudu. Endiselt saab deklareerimiseks kasutada ka posti-, kullerettevõtte või tolliagentuuri teenust.

Käibemaksust on vabastatud kingitused väärtusega kuni 45 eurot, aga kingituseks loetakse eraisikult eraisikule saadetud pakki. Kui saatjaks on veebipood, siis isegi kui viimane saadab mingit kaupa inimesele tasuta, tuleb hakata maksu maksma.

«Näiteks, kui tuttav saadab teile kolmandast riigist kingitusena 20-eurose paki, mille saatmiskulu on 4 eurot, siis tuleb see deklareerida, kuid käibemaksu sellelt tasuma ei pea. Kui aga sellise paki väärtus on 50 eurot (ja saatmiskulu 4 eurot), siis tuleb lisaks deklareerimisele tasuda 54 eurolt ka käibemaks ehk 10,8 eurot,» rääkis Lainevool.

Kallis pakk? Hakka kohe maksma!

Nüüd läheb keeruliseks ja kallimaks: kõik üle 150-eurosed pakid maksustatakse lisaks käibemaksule ka tollimaksuga. Tollimaksumäär on kuni 17 protsenti. Kuigi piir on 150 eurot, siis juhul kui pakis on alkoholi või parfüümi, siis ei loe paki väärtus, maksuametnikud tahavad tollimaksu tasumist.

Maksuametile saab raha maksta e-maksuametis. Deklaratsiooni esitamiseks on vaja kullerfirmalt või Omnivalt saadud kauba saabumise teatist ja kahte viitenumbrit: eelneva dokumendi viitenumber ja transpordidokumendi number (Tracking number). Lisaks on vaja kauba väärtust tõendavat dokumenti (arve, maksekorraldus, tellimus, saatedokumendid).

Hommikumantel viib sanktsiooninimekirja

Sanktsioneeritud kaupade liikumine on tolli terava tähelepanu all. Levinud kingitused, nagu näiteks hommikumantel või dušigeel, mida pakkides seni leida võis, on praegu kõik keelatud kaupade nimekirjas ja seega targem on neid mitte Venemaale saata või sealt tellida,» lisas Lainevool.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles