Euroopa Liit võttis Venemaa suhtes vastu uue sanktsioonipaketi

BNS
Copy
Sõjavastane sõnum Belgradi tänaval.
Sõjavastane sõnum Belgradi tänaval. Foto: DARKO VOJINOVIC/Scanpix

Euroopa Liit võttis reedel vastu uue sanktsioonipaketi Venemaa suhtes, millega laiendatakse teenuste ja ekspordi keeldusid ning keelatakse investeeringud Venemaa mäetööstusse, samuti lisatakse piirangute alla täiendavaid isikuid ja üksusi.

Välisminister Urmas Reinsalu sõnul on Eesti alati seisnud selle eest, et Euroopa Liidu sanktsioonipaketid Venemaa vastu oleksid võimalikult tugevad ja tõhusad. «Eesti esitas ka seekord oma ettepanekud äsja vastuvõetud ELi sanktsioonipaketti, mille tulemusena kehtestati sanktsioonid toodete ekspordile Euroopa Liidust Venemaale mahus üle 300 miljoni euro kvartali kohta. Euroopa Liit peab jätkama sanktsioonide tugevdamist Venemaale,» rõhutas Reinsalu.

Eesti ettepanekul lisati paketti keeld generaatoritele, kaevandustes kasutatavale tehnoloogiale, mitmetele raua- ja terasetoodetele, metallkonstruktsioonidele ja lehtvaltstoodetele. Propagandasanktsioone laiendati neljale telekanalile: NTV/NTV Mir, Rossiya 1, REN TV, Pervyi Kanal, esimesed kolm on lisatud paketti Eesti ettepaneku alusel.

Teenuste osutamise keeldusid laiendatakse turu-uuringu, tehniline testimise, analüüsi ja reklaami teenustele. Keeldu kuuluda Vene riigi omandis olevate ettevõtete juhtorganitesse laiendatakse kõigile Vene riigiomandis olevatele ettevõtetele.

Sanktsioonide nimistusse lisatakse 141 isikut ja 49 juriidilist üksust, kes on olnud seotud Venemaa sõjategevusega Ukrainas, sealhulgas Ukraina laste ebaseaduslike adopteerimiste korraldamise eest.

Uues paketis täpsustatakse ja parandatakse ka varem vastu võetud määruste sõnastusi ja lisatakse erand, mis võimaldab teha toidu ja väetiste kolmandatesse riikidesse viimiseks vajalikke tehinguid.

Alates Venemaa laiaulatusliku sõja alustamisest Ukraina vastu on Eesti ja Euroopa Liit kehtestanud Venemaale pidevalt sanktsioone. Seni on kehtestatud üheksa sanktsioonipaketti, mille eesmärk on tõsta sanktsioonidega agressiooni hinda Venemaale ja koos teiste välispoliitiliste meetmetega survestada Venemaad lõpetama agressiooni Ukrainas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles