EL ähvardab Muski sanktsioonidega (2)

Copy
Elon Musk
Elon Musk Foto: Evan Agostini

Euroopa Liit hoiatas reedel Elon Muski, et Twitterile võidakse kehtestada uue meediaseaduse alusel sanktsioonid, sest platvorm sulges mitme ajakirjaniku kontod.

«Teated ajakirjanike meelevaldse Twitterist kõrvaldamise kohta teevad murelikuks. EL-i digiteenuste akt nõuab meediavabaduse ja põhiõiguste austamist. Selle kindlustab meie meediavabaduse akt,» ütles Euroopa Komisjoni volinik Věra Jourová Twitteris.

«Elon Musk peaks seda teadma. On olemas punased jooned. Ja varsti ka sanktsioonid.»

Jourová hoiatus tugines kahele ELi õigusaktile, millest ühte ei ole veel vastu võetud.

Digitaalteenuste seaduse (DSA) kohaselt peavad Euroopa veebikasutajaid teenindavad ettevõtted vastama rangetele standarditele manipuleerivate algoritmide, desinformatsiooni ja muu veebi kahjustamise vastu.

See jõustus 16. novembril, kuid seda ei kohaldata täielikult kõigis 27 ELi liikmesriigis enne järgmise aasta märtsi kõige suuremate veebiplatvormide puhul ehk tõenäoliselt ka Twitteri puhul ning aasta hiljem teiste puhul.

Ettevõtjatele, kes on DSA-d rikkunud, võidakse määrata trahv kuni kuue protsendi ulatuses ülemaailmsest tulust või isegi keelata neil juurdepääs suurele ELi turule.

Euroopa Komisjon on teinud ettepaneku võtta vastu ELi meediavabaduse seadus (MFA), kuid seda ei ole veel seadusena vastu võetud.

Selle eesmärk on kaitsta meedia pluralismi ja sõltumatust üha suurenevas digitaalses ruumis, tagades, et meediaväljaannetele ei avaldataks põhjendamatut survet ja et nad saaksid jääda toimetuse mõttes sõltumatuks.

Sellega nähakse ette ELi organi loomine, mis jälgiks väga suurte platvormide eneseregulatsiooni.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles