Kinnisvaraekspert: nõudlus uute korterite järele ei kao kuhugi

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Kinnisvaraekspert Peep Sooman.
Kinnisvaraekspert Peep Sooman. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Pindi Kinnisvara müügipartner Peep Soomani hinnangul tasub tänasel kinnisvaraturul eelistada elamispindu, kus ehitustegevus juba käib, sest siis on oht kõrvetada saada väiksem.

Kinnisvaraeksperdi sõnul pole täna enam kellelegi uudiseks, et kinnisvaraturul on heitlikud ajad. «Keegi ei tea täpselt, kui keeruliseks majanduslik olukord muutub, aga on selge, et ega tehingute arv nulli ikka ei kuku. Inimestel on elamispindu vaja jätkuvalt müüa ja osta, samuti ei kao kuskile nõudlus uute korterite vastu,» sõnas ta.

Eesti 17 suurema linna korterite keskmist tehinguhinda kajastav Pindi Indeks langes novembris 1 protsendi võrra, jäädes püsima tasemel 2236 €/m².

Oktoobris oli korterite keskmist hinda seirav indeks korrigeeritud andmetel 2260 €/m². Kui oktoobris tehti indeksilinnades kokku 1164 korteriomandi tehingut, siis novembris oli tehingute arv 1204. Võrdluseks – 2021. aasta novembris tehti indeksilinnades 1868 korteriomandi tehingut, seega on tehinguaktiivsus alanenud 35 protsendi võrra.

Soomani teatel on vanemate elamispindade hinnad tegelikult müügipakkumiste arvu suurenemise tõttu langenud umbes kümnendiku võrra, kuid statistikas see veel ei kajastu. «Tehingute arvu langus tuleb just järelturult, kuna uusarenduste ostukokkulepped, mida praegu vormistatakse, tehti isegi kuni aasta tagasi. Seetõttu on uute varade tehingute osakaal kogumahus tõusnud ning näiliselt hoiab see hinda paigal. Tegelikult on pruugitud korterite hinnad juba viimased mitu kuud olnud sujuvas languses, kuid me ei näe seda ametlikus statistikas enne, kui 2022. aasta esimeses pooles tehtud uute eluruumide tehingukokkulepped on saanud vormistatud,» lisas ta.

Uusarendusse uut kodu soetades, oleks Soomani hinnangul mõsitlikum vaadata nende objektide poole, kus ehitus juba käib.

«Põhjus on lihtne – kui isegi ehitusleping on sõlmimata ja ehitustööd pole alanud ning maja valmimistähtajaks on antud ümmarguselt 2024. aasta, siis järelikult on ka arendaja ise ebakindel ning proovib alles eelmüükide pealt hinnata, kas ehitustegevus tasub ikka ära või mitte. Soovitan inimestel katsejäneseks mitte minna ja seda kahel põhjusel. Esiteks, kui arendaja plaanid vett vedama lähevad, siis purunevad ka koduostja unistused. Teiseks ja pragmaatilisemaks põhjuseks on oht, et sisse makstud raha, olgu broneerimis- või võlaõiguslepinguga tasutud summa, jääb venivasse arendusprojekti lihtsalt kinni,» selgitas ta.

«Ilupiltide pealt ostmise aeg on läbi. Jalutage ehitusplatsil, rääkige ka töömeestega. Nii on palju turvalisem endale uut kodu hankida, sest olemasolevat ehitust ei hakka keegi naljalt enam peatama,» lisas Sooman.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles