Eesti tööstustoodang langes oktoobris EL-i keskmisest vähem

BNS
Copy
Piimatööstus.
Piimatööstus. Foto: Marko Saarm / Sakala

Eesti tööstustoodangu maht langes tänavu oktoobris võrreldes kuu varasemaga 0,9 protsenti; euroalal oli langus 2 protsenti, Euroopa Liidus (EL) tervikuna langes näitaja aga 1,9 protsendi võrra.

Aastavõrdluses kasvas euroala tööstustoodang 3,4 protsenti ning EL-is 3,7 protsenti, selgus Eurostati andmetest. Eesti tööstusmaht langes aastaga aga 5,8 protsenti.

Euroalal tõusis ainsana, 0,3 protsenti, mittekestvate tarbekaupade tootmine. Kapitalitoodete tootmine langes 0,6 protsenti, vahekaupade tootmine langes 1,3 protsenti ja kestvuskaupade tootmine 1,9 protsenti. Energia tootmine langes 3,9 protsenti.

EL-is kasvas samuti ainsana mittekestvate tarbekaupade tootmine, 0,2 protsenti. Kapitalitoodete tootmismaht vähenes 0,6 protsenti ja vahekaupade tootmismaht 1,2 protsenti. Kestvuskaupade tootmismaht langes aga 1,5 protsenti ning energia tootmine 3,5 protsenti.

Liikmesriikide seas, mille kohta on Eurostatil andmed, oli tööstusmahu kasv kuuvõrdluses 1,3 protsendiga suurim Slovakkias, 1,1 protsendiga Leedus ja 0,5 protsendiga Kreekas. Järseim langus toimus kuuvõrdluses 10,7 protsendiga Iirimaal, järgnesid Luksemburg 4,4 protsendiga ja Tšehhi 3,7 protsendiga.

Aastavõrdluses kasvas euroalal oktoobris kapitalikaupade tootmine 9,2 protsenti, mittekestvate kaupade tootmine 10,5 protsenti. Kestvuskaupade tootmine aga langes 0,1 protsenti, vahekaupade tootmine 2,9 protsenti ning energia tootmine 8,7 protsenti.

EL-i arvestuses kasvas samal ajal mittekestvate kaupade tootmine 11,4 ja kapitalikaupade tootmine 9,9 protsenti. Vahekaupade tootmine vähenes 2,5 protsenti ja kestvuskaupade tootmine 0,8 protsenti. Energia tootmine vähenes aga 9 protsendi võrra.

Tööstusmaht kasvas aastavõrdluses tervelt 53,2 protsendiga enim Iirimaal. Järgnesid 10,7 protsendiga Taani ja 7,2 protsendiga Malta. Suurima languse osaliseks said 5,8 protsendiga Eesti, 3,8 protsendiga Luksemburg ja 2,8 protsendiga Belgia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles