Selgusid tänavused populaarsemad turismisihtkohad

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Huvilised võivad tutvuda Pariisi linna ja selles olevate vaatamisväärsustega ka hobuveokitel ringi liikudes.
Huvilised võivad tutvuda Pariisi linna ja selles olevate vaatamisväärsustega ka hobuveokitel ringi liikudes. Foto: Vello Jaska

Euroopa võitis maailma turismisihtkohtade seas tänavu teisi kontinente, näitas Ühendkuningriigis asuva turu-uuringute ettevõtte Euromonitori värske aruanne.

Euromonitor võrdleb igal aastal 100 linna atraktiivsust üle maailma kuues kategoorias – turismipoliitika ja -tulemused, jätkusuutlikkus, infrastruktuur, tervishoid ja ohutus ning majandustulemused.

Covidi-eelsel ajastul, kui indeks järjestas juhtivad sihtkohad rahvusvaheliste reisijate arvu järgi, domineerisid edetabeli tipus Aasia sihtkohad – Hongkong ja Bangkok.

Kuid nüüd on Pariis teist aastat järjest püsinud 2022. aasta 100 parima linna sihtkoha indeksis esikohal, samas kui 10 parimast linnast kaheksa on samuti Euroopas, kirjutas CNN.

Uues aruandes kiidetakse Prantsusmaa pealinna kui «maailma kõige paremini toimivat sihtkoht» selle «erakordse jõudluse tõttu turismipoliitika ja atraktiivsuse, turismi infrastruktuuri ja turismi tulemuslikkuse näitajates».

Dubai oli taas nimekirjas number kaks, kuid saavutas tegelike rahvusvaheliste reisijate osas esikoha. Sel aastal tehti Dubaisse enam kui 12 miljonit reisi – see on peaaegu kaks korda rohkem kui eelmisel aastal. Sellele aitas kaasa hilinenud Expo 2020 Dubai, mis kestis 2021. aasta oktoobrist 2022. aasta märtsini.

Ülemaailmselt kasvas sissetulevate reiside arv sel aastal üle 80%.

«Kuigi 2022. aasta oli reisisektori jaoks positiivne, on tee täieliku pandeemiajärgse taastumiseni pikk ja valitsuste toetus on kõigis piirkondades endiselt kriitiline,» leidis Euromonitor. Aruanne viitas järsult kasvavale inflatsioonile, halvenevatele majandustingimustele ja Ukraina sõjale kui teguritele, mis tõenäoliselt mõjutavad turismi taastumise kiirust.

Kokku oli edetabelis 40 Euroopa linna, millest Itaaliast kuus linna, Hispaaniast viis linna ja Kreekast neli linna on Lääne-Euroopa suurlinnad.

Amsterdam oli kolmandal kohal, Madrid neljal, Rooma viiendal ja London tõusis sel aastal kahe koha võrra 6. kohale. Kahe koha võrra tõusid ka München ja Berliin – vastavalt 7. ja 8. kohale – ning Barcelona, mis ronis ühe koha võrra ehk 9. kohale. New York tõusis 10 parema hulgas viimasele kohale, kuigi raportis märgiti, et USA linnades ilmnes üldiselt turismitegevuse tugev taastumine.

Aasia tulemused olid Covidiga seotud reisipiirangute tõttu piirkondlikult erinevad, kuid Aasia linnad tegid jõudluses mõned suurimad hüpped. Singapur tõusis nimekirjas 30 kohta ja Euromonitor kiitis seda «kõige ärisõbralikuma sihtkoha eest, kus on lihtsustatud maksustamine ja suur osakaal kvalifitseeritud töötajatel».

Aafrika ja Lähis-Ida olid tervise ja ohutuse osas kõige paremad. Piirkonnasisesed reisid, Covidiga seotud piirangute leevendamine ja rahvusvaheliste reiside taastumine olid 2022. aastal säravate linnade atraktiivsuse võtmeks.

Euromonitori hinnangul on Aasia see piirkond, mida 2023. aastal jälgida, kuna rahvusvaheliste reiside, nii sisse- kui ka väljaminevate reiside tagasitulek, raputab kindlasti edetabelit.

10 parimat turismisihtkohta 2022 

1. Pariis

2. Dubai

3. Amsterdam

4. Madrid

5. Rooma

6. London

7. München

8. Berliin

9. Barcelona

10. New York

Allikas: Euromonitor

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles