Prokuratuur: Eesti võib Danske rahadest osa saada küll, kui USA annab (4)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Danske Banki sildi eemaldamine pangahoonelt.
Danske Banki sildi eemaldamine pangahoonelt. Foto: Mihkel Maripuu

Prokuratuur teatas täna hommikul, et põhimõtteliselt võiks Eesti Danske Banki makstud miljonitest osa saada, kuid otsus on USA ametivõimude teha.

Sel nädalal tuli avalikuks, et Danske Bank on USA ja Taani võimudele rahapesureeglite rikkumist möönanud ning nõustus maksma mõlema riigi võimudele kokku 2 miljardit dollarit. Sealjuures ei olnud sõnagi sellest, et Danske Eestile midagi maksaks.

Täna hommikul teatas prokuratuur, et teoreetiliselt võib Eesti rahast osa saada küll.

Järgneb prokuratuuri justiitsküsimuste nõuniku Indrek Tibari kommentaar:

Eesti on teinud Ameerika Ühendriikide õiguskaitseasutustega Danske Banki rahapesukahtluse uurimisel tihedat koostööd.

Aastatepikkuse andmete kogumise ja infovahetuse tulemusel on Ameerika Ühendriikide ametkonnad enda uurimise lõpule viinud ning leidnud, et Danske Bank on USA finantsasutusi petnud ja võimaldanud kahtlaseid tehinguid. Eile võttis pank seetõttu vastutuse ning aktsepteeris enam kui 2 miljardi dollari suuruse trahvi. Samuti on Danske Bank nõustunud tasuma 413 miljonit dollarit Väärtpaberi- ja börsikomisjoniga (Securities and Exchange Commision) tehtud kokkuleppe alusel. Ameerika Ühendriigid on kõrgel tasemel osutanud Eesti ametiasutuste olulisele abile nende tulemusteni viinud uurimistes.

Otsused, kas Eesti või mistahes teine riik sellest trahvist osa saab, teevad Ameerika Ühendriikide ametkonnad trahvimisotsustest eraldiseisvalt. Aastate vältel USA ametkondadega loodud koostöösidemete raames tegelemegi hetkel selle välja selgitamisega, kas ja millises ulatuses on Eestil võimalik määratud trahvidest osa saada.

Trahvi määramine ei mõjuta Eestis läbiviidavat kriminaalmenetlust, milles on kohtueelne uurimine lõpule viidud. Kuue inimese kaitsjad tutvuvad praegu kriminaalmenetluses kogutud materjalidega ning tutvumisaeg on praegu antud veebruari keskpaigani.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles