Lihatööstuse tippbrändid tagasi Eesti lipu alla: kas ühe suurfirma võim või konkurentsi suurenemine (1)

Erkki Erilaid
Copy
Maag Grupi nõukogu liige Erik Haavamäe ja tehingut nõustanud advokaadibüroo Raidla Ellex tehingute valdkonna partner Sven Papp, kes on ka Maag Gruppi kuuluva Rannarootsi Lihatööstuse nõukogu liige.
Maag Grupi nõukogu liige Erik Haavamäe ja tehingut nõustanud advokaadibüroo Raidla Ellex tehingute valdkonna partner Sven Papp, kes on ka Maag Gruppi kuuluva Rannarootsi Lihatööstuse nõukogu liige. Foto: Mihkel Maripuu

Teisipäeval teatas Soome toidutootja HKScan Helsingi börsile, et müüb oma Eesti, Läti ja Leedu ärid Maag Grupile. Tehin­guga liiguvad eestlaste kätte tagasi ka 1998. aastal soomlastele müüdud Rakvere liha­töös­tus ja 2003. aastal põhja­naab­ritele loovutatud Tallegg.

Maagi ühe omaniku Roland Lepa hinnangul on tuntud tööstuste omandamine nende jaoks sümboolne. «On tähtis, et need kaubamärgid tuleksid eestlaste omandisse tagasi,» sõnas Lepp.

Teda ei heiduta ka see, et HKScani ärid Baltimaades on sügavas kahjumis, selle aasta esimese kolme kvartaliga sai ettevõte kolmelt turult kokku 26,6 miljonit eurot kahjumit. Energiakriis ja sõda Ukrainas on ka tulevikuväljavaated uduseks muutnud. «Seetõttu venisid ka meie läbirääkimised aastapikkuseks, ja millal liituvad ettevõtted taas kasumisse jõuavad, on raske ennustada. Enne tuleb tehing lõpuni viia ja ettevõtetes põhjalikult ringi vaadata,» arvas Lepp. «Kiiresti muutuv majanduskeskkond on ka üks põhjus, miks tehingu maksumusest on 20 miljoni väljamaksmine tingimuslik.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles