USA Föderaalreserv teatas madalamast intressimäära tõstmisest

Copy
USA keskpanga (Föderaalreservi) peahoone Washingtonis.
USA keskpanga (Föderaalreservi) peahoone Washingtonis. Foto: KEVIN LAMARQUE / REUTERS

Föderaalreserv leevendas kolmapäeval oma laiaulatuslikku võitlust inflatsiooni jahutamise nimel, tõstes laenu baasintressimäära poole protsendipunkti võrra.

Intressimäärade tõstmine viib intressimäära 4,25-4,50 protsendini, mis on kõrgeim tase alates 2007. aastast, kuid ametnikud andsid märku, et nende võitlus maailma suurima majanduse jahutamiseks ei ole veel lõppenud.

«Komitee eeldab, et jätkuvad tõusud sihtvahemikus on asjakohased, et saavutada piisavalt piirav hoiak, mille abil inflatsiooni ohjeldada,» seisab Fedi poliitikat kujundava Föderaalse Avatud Turu Komitee (FOMC) avalduses. Komitee eeldab, et ka järgmise aasta intressimäär on oodatust kõrgem.

Kolmapäeval langetasid rahapoliitika kujundajad ka oma prognoosi USA järgmise aasta majanduskasvuks 0,5 protsendile, millega välditakse napilt majanduslangust, ning prognoosiva oodatust suuremat inflatsiooni tõusu.

Föderaalreserv on sel aastal tõstnud intressimäärasid seitse korda, püüdes leevendada nõudlust ja vähendada järsult kasvavat inflatsiooni, kusjuures intressitundlikud sektorid, nagu kinnisvarasektor, kannatavad juba praegu rahapoliitika karmistamise tõttu.

Kolmapäevane väiksem tõus tähistab tagasiminekut võrreldes nelja järjestikuse 0,75-punktilise intressimäära tõstmisega selle aasta jooksul, kuid tegemist on siiski järsu hüppega.

Kuigi poliitika mõju avaldub eri sektoritele alles viivitusega, on viimasel ajal ilmnenud positiivseid märke, näiteks vähenes novembris USA tarbijahindade inflatsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles