RIIGIKOGUS ⟩ Peeter Ernits: miks ettevõtlusminister on lödipüks? (1)

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Peeter Ernits
Peeter Ernits Foto: Madis Veltman / Scanpix

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni liige Peeter Ernits esitas täna riigikogu infotunnis välismister Urmas Reinsalule (Isamaa) küsimuse ettevõtete toetamise kohta. Küsimuse esitamise käigus nimetas Ernits ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvanit lödipüksiks. 

Ernits küsis, miks meie valitsus kriisis kohalikke ettevõtteid ei toeta ning jätab nad rahvusvahelises konkurentsivõitluses kehvemasse olukorda. Küsimusele vastas Reinsalu, kes asendas infotunnis peaminister Kaja Kallast.

«Me arutasime täna ettevõtjatega ja ettevõtlusministriga, et kui kõigepealt Eesti juhib seda inflatsioonirallit terves Euroopas, mitte ainult Euroopa Liidus, elukallidus ja kõik muu selline, aga nüüd ettevõtjad peavad omavahel võistlema teiste riikide ettevõtjate, ettevõttetega, keda nende valitsused, riigid, subsideerivad. Ja praegune olukord, nagu ettevõtlusminister täna hommikul ütles, vaadaku ise, kuidas hakkama saavad. Ettevõtlusminister peaks olema ettevõtlusminister. Aga miks ta selline lödipüks on? Miks Eesti valitsus ei subsideeri ettevõtteid, kes peavad konkureerima teiste riikide ettevõtetega, keda subsideeritakse praeguses ebanormaalses raskes olukorras?» küsis Ernits.

Ettevõtlusministri koht kuulub Isamaale. Urmas Reinsalu pareeris Ernitsa kriitikat.

«Ma arvan, et meil on vedanud ettevõtlusministriga. Nüüd ma annan tegelikult objektiivse hinnangu, täiesti sõltumatu hinnangu oma elukogemusest tuleneva ekspertiisiga, poliitika- ja juhtimiskogemusest tuleneva ekspertiisiga. Ma arvan, et Kristjan Järvan on üks parimaid selle formaadiga, kus me räägime ettevõtlusministrist, läbi meie vabanenud riigi ajaloo, kes meil on olnud. Ma vaatan teda, tema ärksust ja dünaamilisust, ja ma ütlen, et mulle tuleb enda noorus meelde poliitikas. Ma ütlen ausalt. Nii et Kristjanit ootab ees suur poliitiku tulevik, mul ei ole kahtlust.»

Reinsalu lisas, et Järvan on teinud valitusele ettepanekud erasektori toetamiseks ja valitsus arutab neid peagi. Kuna peaminister Kaja Kallas on täna ja homme Euroopa Ülemkogul, siis lükkub see protsess tema sõnul veidi edasi.

Vaidlus terminite ümber

Lisaks nimetas Ernits Reinsalu välisministriks valitseja ülesannetes. Sellele sõnakasutusele reageeris ka riigikogu Isamaa fraktsiooni liige Mihhail Lotman, kes suunas oma küsimuse istungit juhatanud erakonnakaaslasele Helir-Valdor Seederile. 

«Kas te saate aru, mis riigis me elame ja kes seda riiki juhib? Härra Ernitsa küsimustes on pidevalt juttu mingisugusest valitsejast. Aga minu meelest Eestit valitseb valitsus, mitte valitseja, ja see on otsesõnu peaminister,» ütles Lotman. «Valitseja – kui välisminister on valitseja ülesannetes, siis see tähendab, et ta on kubjas. Vot, minu meelest ... Tähendab, ma ei saa aru, mis riigis elab härra Ernits ja kas sellistele küsimustele üldse tohib siin saalis vastata.»

Seeder märkis, et väljend «valitseja» on ebatäpne, sest peamister pole riigipea, vaid täitevvõimu juht, kuid küsimuse saab riigikogu liige esitada sellegipoolest. 

Riigikogu infotunni täistekst on loetav riigikogu veebilehel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles