Reuters: Venemaa hangib keelatud tehnoloogiat ka läbi Eesti firma (8)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Pooljuhtide kiibid.
Pooljuhtide kiibid. Foto: FLORENCE LO/ Reuters/ Scanpix

Venemaa on sanktsioonidest mööda hiilides suurendanud pooljuhtide tarneid läbi Türgi, Hongkongi ning Eesti firmade, kirjutab Reuters.

Väljaanne kirjutab, et Venemaa on Ukrainas kasutatavate relvade jaoks importinud vähemalt 777 miljoni dollari eest lääneriikide ettevõtete mikrokiipe. Palju saadetisi pärineb Hiinast ning teistest riikidest, mis ei ole ühinenud USA ning Euroopa Liidu Venemaale kehtestatud sanktsioonidega.

Kuid nagu Reuters tuvastas, on ka erandeid ning Analog Devices’i ning teiste USA koostekomponentide tootjate saadetisi on Venemaale jõudnud ka otse Euroopa Liidust. Ning näitena tuuakse Eesti ettevõte: Tallinnas asuv Elmec Trade OÜ, mis on selle aasta aprillist oktoobrini Venemaale saatnud vähemalt 17 miljoni dollari eest kaupu. Venemaa tolli andmetel olid seal Analog Devices’i ning teiste USA tootjate kaubad.

Elmec Trade’i juht Aleksandr Fomenko kinnitas Reutersile, et nad ostavad tooted ametlike kanalite kaudu ning täidavad kõiki sanktsioonide ning ekspordipiirangutega seotud reegleid.

Küsimusele, kuidas nad saavad eksportida Analog Devices’i ning teiste lääneriikide kiipe kuid pärast seda, kui tootjad on teatanud oma toodete Venemaale müügi peatamisest, vastas Fomenko, et «suurem osa» tellimustest oli tehtud juba eelmisel aastal ning tarned hilinesid pandeemiaga seotud transiidiprobleemide tõttu.

Analog Devices Reutersi küsimustele ei vastanud.

Euroopa Komisjon Eesti firmat puudutavatele küsimustele ei vastanud, kuid üldiselt tõdes pressiesindaja, et Euroopa Liit võtab selliseid asju väga tõsiselt, sest need võivad vähendada ELi sanktsioonide efektiivsust.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles