Potisepp: hea meel, et HKScan müüb lihatööstused Eesti omanikele (2)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Toiduliidu juht Sirje Potisepp on näeb HKScani uutes omanikes head tulevikuperspektiivi.
Toiduliidu juht Sirje Potisepp on näeb HKScani uutes omanikes head tulevikuperspektiivi. Foto: Arvo Meeks

Eesti Toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul on tal hea meel, et HKScan ei müünud oma siinseid ettevõtteid välismaistele omanikele, vaid kohalikule ettevõttele.

«Mul on hea meel, et HKScani ettevõtted lähevad kodumaisele kapitalile, mitte kellegi teise kätte,» ütles Potisepp. «Uued omanikud on teada-tuntud heade tegijatena.» Ta avaldas lootust, et tehing annab praegu raskustes olevale lihasektorile stabiilsust ja kindlust.

Nõo Lihatööstuse nõukogu esimees Simmo Kruustük näeb mõningast ohtu suure turujõu tekkimises pärast tehingu jõustumist.

«Juhul kui konkurentsiamet kinnitab HKScan Baltikumi äride müügi Maag grupile, tekib äärmiselt suur turujõud terves Baltikumis. Näiteks linnuliha turg koonduks pea sada protsenti nende kätte, kui Tallegg ja Rannamõisa jõud ühendavad. Lisaks on Rakvere lihatööstus suur sealiha tootja ja müüb seda edasi ka teistele toiduainetööstustele. Selle tehinguga tekib neil võimalus hakata turul hindu määrama,» ütles Kruustük. «Konkurentsiametil seisab ees palju analüüsimist ja kindlasti teevad nad oma tööd põhjalikult.»

Samas pidas ka Kruustük positiivseks, et soomlased pakkusid oma Baltikumi toiduainetööstuse ettevõtteid just Eesti ettevõtjatele.

Selle tehinguga tekib neil võimalus hakata turul hindu määrama.

Simmo Kruustük

AS Maag Grupp sõlmis lepingu ASi HKScan Estonia (koos tütarettevõttega AS Rakvere Farmid), ASi HKScan Latvia ja UAB HKScan Lietuva kõigi aktsiate ostmiseks. Tehing vajab veel konkurentsiameti luba, kuid pooled loodavad selle lõpule viia 2023. aasta teiseks pooleks. Ettevõtete ostuhind on 90 miljonit eurot.

Toidujulgeoleku oluline tagatis

Maag Grupi nõukogu liikme Erik Haavamäe kinnitusel tekib suurteks tehinguteks võimalus reeglina keerulistel aegadel.

«Maagile annab tehing võimaluse kindlustada oma positsioone piirkondliku toiduainete kontsernina, astume suure sammu edasi ka Läti ja Leedu suunal,» ütles Haavamäe. «Rasketel aegadel tuleb kokku hoida, et turbulentsetest aegadest üheskoos tugevamana välja tulla. Oleme viimastel aastatel näinud Läti ja Leedu piima- ja lihatööstuste üha jõulisemat sisenemist Eesti turule. Maagile – eelkõige Tere, Farmi, Rannarootsi ja Rannamõisa kaubamärgile – avab tehing vastukaaluks mitu uut ust Läti ja Leedu turule.»

Lihatööstuste koondumine annab Haavamäe hinnangul parema võimaluse riigi isevarustatuse ja toidujulgeoleku tagamiseks, mis Eestis on viimastel aastatel langustrendis.

«Ukraina sõjast tingitud ebakindlad majandusolud on tõstnud teravalt fookusesse toidujulgeoleku tähtsuse. Eesti lihatoodangu osakaal on viimase 10 aasta jooksul püsinud samal tasemel, samas kui Läti ja Leedu on oma mahte kasvatanud 16–18 protsenti. Eesti lihatoodangu osakaal Baltimaades on vaid 18 protsenti ning eriti madal on see linnulihas, mis on kõigest 13 protsenti,» selgitas Haavamäe.

Maag kavandab järjekordset edulugu

Enne konkurentsiameti kinnitust tehingule ei ole Haavamäe sõnul võimalik omandatavate ettevõtete tulevikuplaane põhjalikumalt kommenteerida, kuid Maag Grupil on ajaloost ette näidata mitu edulugu, sh Tere piimatööstuse, Rannarootsi lihatööstuse, Jõhvi piimatööstuse kui ka Nigula Piima edukast restruktureerimisest.

«Maagi tugevus on eelkõige tugev juhtimiskultuur, samuti asjaolu, et oleme 100 protsenti Eesti kapitalil ja Eesti omanikega ettevõte, mis võimaldab meil kiirelt reageerida turumuudatustele ning panustada kohaliku turu arengusse,» ütles Haavamäe. «Tehing annab teostumisel uusi võimalusi nii Eesti, Läti kui ka Leedu põllumeestele.»

HKScani Baltimaade tootmisüksused asuvad Eestis Rakveres, Tabasalus ja Viiratsis ning Lätis Jelgavas. Ettevõtte tarbijabrändid Baltimaades on Rakvere, Tallegg, Rigas Miesnieks, Jelgava ja Klaipedos Maistas.

2021. aastal ulatus Baltimaade äritegevuse netokäive 170 miljoni euroni (2022. aasta I-III kvartal: 143,6 miljonit eurot), EBIT oli -5,4 miljonit eurot (2022. aasta I-III kv: -26,6 miljonit eurot, sisaldades ka ühekordse iseloomuga firmaväärtuse allahindlust -15,6 miljonit eurot) ja keskmine töötajate arv kolmes riigis kokku on 1500.

Maag Grupp on 1996. aastal loodud eestimaisel kapitalil põhinev toiduainetetööstuseid koondav ettevõte, mis tegutseb Baltimaades, Soomes ja Poolas. Maag Grupile kuulub Rannarootsi Lihatööstus, Tere, Farmi Piimatööstus, Mest Food, Nigula Piim, Pouttu OY, Avalon Foodsi, Nordic Milk, Meieri Transport ja Deary. Grupi 2021. aasta netokäive oli 233 miljonit eurot ning keskmine töötajate arv 1022.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles