MES hakkab toetama Eestis maapiirkondadesse kodu rajamist (1)

PM Majandus
Copy
Meelis Annus
Meelis Annus Foto: Ardo Kaljuvee

Maaelu Edendamise Sihtasutus toetab viie miljoni euroga kodu rajamist kuni 1000 elanikuga asutusüksustes, välja arvatud Harjumaa ja linnad.

«Madala tagatisväärtuse tõttu ei saa pangad anda kodulaene igasse Eesti väiksemasse paika summas, millega kapitaalselt renoveerida, ehitada või osta uus elamu. MESi kaaslaenu eesmärk on aidata peredel maapiirkonda rajada linnaga samaväärsed kodud. Uute kodudega loodame saada maale peresid, kes soovivad ennast piirkonnaga pikemaks ajaks siduda ja lüüa kaasa piirkonna arengus – olles ettevõtjatele tööjõud, uute töökohtade loojad, seltsielus kaasalööjad või kohalike väiketootjate saaduste tarbijad,» ütles MESi juhatuse liige Meelis Annus.

Alates 2021. aastast on MES toetanud kodu rajamist ainult Kagu-Eestisse ja Ida-Virumaale. Seal on soovinud elamist soetada või renoveerida 31 taotlejat, summas üle 1,6 miljoni euro. Rahuldati 25 taotlust summas 1 373 155 eurot. Pankade antud laenusumma neis taotlustes oli 1 608 046 eurot. Seitse taotlejat asus elama Võrumaal, seitse Valgamaal, kuus Põlvamaal ja viis Ida-Virumaal. Keskmine kaaslaenu lepingu pikkus on 27 aastat.

Eluaseme kaaslaen on MESi välja töötatud finantstoode, mis põhineb kaaslaenu meetodil laenude väljastamisel maapiirkonnas elamistingimuste parandamiseks või soetamiseks. Sihtasutus pakub koostöös krediidi- ja finantseerimisasutustega kaaslaenu maksimaalse suurusega 100 000 eurot. Laenu saab elamu, sealhulgas paaris- või ridaelamu ostmiseks, ehitamiseks või renoveerimiseks.

Välistatud piirkondade täielik nimekiri on siin.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles