Leedu apteeke trahviti ravimite juurdehindluse eest hiiglasliku trahviga

Copy
Leedu farmaatsiaettevõtted leppisid üheskoos kokku, kui suur oli ravimite juurdehindlus.
Leedu farmaatsiaettevõtted leppisid üheskoos kokku, kui suur oli ravimite juurdehindlus. Foto: Andreas Berheide via www.imago-images.de

Leedu Apteekide Liitu ja kaheksat ravimifirmat, mis leppisid ühiselt kokku korvatavate ravimite juurdehindluses, trahviti ligi 73 miljoni euroga, teatas teisipäeval konkurentsinõukogu.

 

Eurovaistine võrgustikku trahviti 27,5 miljoni, Gintarine Vaistine 16,7 miljoni, Tamrot 9,2 miljoni, Benut 7,7 miljonit, EVD-d 2,7 miljoni, EVRC-d 1,27 miljoni, Limedikat 7,4 miljoni, Siromed Pharmat 11 200, Leedu Apteekide Liitu 7400 euroga. Trahvid määrati konkurentsiseaduse ja Euroopa Liidu toimimise lepingu rikkumiste eest.

Konkurentsinõukogu leidis, et 2017. aastal, kui tervishoiuministeerium otsustas hinnata, kas ravimite jae- ja hulgimüügi juurdehindluse muutmine on vajalik, palus ta Leedu Apteekide Liidul esitada majanduslikel arvutustel põhinevad juurdehindluse ettepanekud.

Liidu vahendusel leppisid ravimiettevõtted omavahel kokku ministeeriumile esitatud hüvitatavate ravimite juurdehindluses, mis väidetavalt põhinesid ettevõtete tegevuskuludel.

Seejärel koostasid konkurendid ühiselt prototüüpse apteegidokumendi, mis pidi näitama, et ainult siis, kui ministeerium kehtestab nende pakutud hinnalisad, suudavad ravimitootjad turul ellu jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles