Graafik Laenuraha läheb järsult kallimaks (16)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde 28. novembril Euroopa Parlamendi majandus- ja rahapoliitika komiteele aru andmas.
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde 28. novembril Euroopa Parlamendi majandus- ja rahapoliitika komiteele aru andmas. Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Scanpix

Täna koguneb Euroopa Keskpanga (EKP) nõukogu euroala rahapoliitikat kujundavale nõukogu koosolekule ja homme võetakse baasintressi kohta vastu ametlik otsus. Turud usuvad, et baasintressi tõstetakse pool protsenti, kuid pole välistatud, et tõus tuleb tervelt kolmveerand protsenti.

Keskpanga baasintressid mõjutavad nii hoiuste kui ka laenude intresse. Kui veel aasta alguses oli eluaseme- ja teiste pikaajaliste laenude baasintressiks kujunenud kuue kuu euribor –0,55 protsenti, siis praeguseks on intress kerkinud 2,47 protsendile.

Eluasemelaenu võtjate pere-eelarvesse on intressitõus jõudnud alles selle aasta teisel poolel, mil euribor kerkis üle nulli, mis tähendas, et peale laenumarginaali tuli laenuvõtjatel hakata maksma ka baasintressi.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles