Eesti IT-taristu sai Euroopa kõrgeima tunnustuse

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
EN 50600 üleandmine, Tõnu Grünberg (vasakul) ja Joachim Faulhaber
EN 50600 üleandmine, Tõnu Grünberg (vasakul) ja Joachim Faulhaber Foto: Andres Oolberg

Pikalt oma IT-lahendustega esirinnas olnud Eesti jõudis nüüd ametlikult parimate sekka ka oma IT-taristuga. Täna sai kõrge tunnustuse Greenergy Data Centers, mis on Baltikumi kõige suurem, turvalisem ja energiaefektiivsem andmekeskus.

Lõpule jõudis ligi kolm aastat väldanud auditeerimine, millega tunnustati Baltikumi suurimat andmekeskust EN 50600 sertifikaadiga, mis omakorda kinnitab kompleksi vastavust kõrgeimatele rahvusvahelistele standarditele. Tegemist on ainukese sellise andmekeskusega Balti riikides ja Soomes.

Sertifikaati vastu võttes selgitas Greenergy Data Centersi tegevjuht Tõnu Grünberg, et ajal, kui meie elu ja äri kolib aina enam internetti ning iga bit ja bait internetis peab omakorda kuskil füüsiliselt asuma, kasvab ka IT-taristu roll.

«Andmekeskus on oma olemuselt vundament. IT-seadmed ja neist miljonite kasutajateni jõudvad e-teenused püsivad sellel vundamendil. Mida tugevam, turvalisem ja vastupidavam see on, seda töökindlam on meie tulevik,» ütles Grünberg.

Juba on arvestatud tuleviku karmide keskkonnanõuetega

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan (Isamaa) lisas, et sertifikaadi andmine piirkonna suurimale andmekeskusele kinnitab, et Eesti digiedulugu püsib tugeval alusel. «See edendab nii siit maailma suunduvate ettevõtete väljavaateid kui ka kasvatab siinse ärikeskkonna atraktiivsust välisettevõtetele ja uutele investeeringutele,» kommenteeris Järvan.

EN 50600 sertifikaat on esimene ja ainus Euroopa standard, mis vaatleb terviklikult andmekeskuse planeerimist, ehitamist ja käitamist. See seab selged nõuded elektri-, jahutus-, turva- ja sidesüsteemidele ning üldehitusele ning määrab raamid kogu andmekeskusele, ütles auditi teinud Saksa ettevõtte TÜV Informationstechnik GmbH hindamise osakonna juht Joachim Faulhaber.

Juba kahe aasta pärast karmistuvad ELi keskkonnamõju nõuded ning andmete hoidmine EN 50600 sertifikaadiga andmekeskuses on tulevikuks kindel tagatis, lisas ta.

Greenergy Data Centersi esimesse majja mahub seadmeid kahe jalgpalliväljaku jagu ning kompleksi elektriühendused suudaksid toita keskmise Eesti linna. Andmekeskuse rajamist Tallinna külje alla rahastas Kolme mere algatuse investeerimisfond. Fondis on üheks investoriks teiste hulgas ka Eesti riik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles