Riina Solman soovib valitsuse reservist raha omavalitsuste töötajate palgatõusuks (1)

BNS
Copy
Riigihalduse minister Riina Solman
Riigihalduse minister Riina Solman Foto: Tairo Lutter / Postimees / Scanpix

Riigihalduse minister Riina Solman esitas rahandusminister Annely Akkerrmannile taotluse eraldada tuleval aastal ühekordse toetusena valitsuse reservist kohalikele omavalitsustele (KOV) 31 miljonit eurot, et võimaldada lasteaiaõpetajatele palgatõusu ning katta tõusvaid energiakulusid.

Eelnõu seletuskirjas selgitatakse, et 2023. aasta eelarveprotsessis tehti vahetult enne riigieelarve riigikokku esitamist otsus kooliõpetajate palkade tõstmiseks ning seetõttu ei arvestatud selle otsuse mõjudega KOV-ide eelarvetele. Samuti on selgunud, et Eestisse saabuvate Ukraina sõjapõgenike arvu prognoosi on suurendatud ning sellega kaasnevate kuludega ei ole samuti uue aasta riigieelarves arvestatud.

Riik maksab KOV-idele 2017. aastast lasteaiaõpetajate tööjõukulude katmiseks riigieelarve toetusfondist toetust, ent vaid juhul, kui KOV-i lasteaiaõpetaja töötasu alammäär on vähemalt 90 protsenti ning magistrikraadiga lasteaiaõpetajal vähemalt 100 protsenti üldhariduskooli õpetaja töötasu alammäärast. Riigieelarve toetus aastas on püsinud meetme loomisest peale 2017. aastat muutumatuna ning omavalitsused peavad lisaraha leidma oma eelarvest.

Ühtlasi, kui KOV lasteaiaõpetaja palgatõusu tingimust ei täida, ei saa ta riigieelarvest lasteaiaõpetajate palkadeks toetust ning peab isegi olemasoleva palgataseme säilitamiseks leidma lisaraha oma eelarvest. See võib tähendada, et omavalitsus ei suuda 2023. aastal lasteaiaõpetajate palgatõusu tagada.

Kokku on omavalitsustel lasteaiaõpetajate palgatõusuks rahandusministeeriumi hinnangul vaja 42 miljonit eurot ja sama palju kulub ka energiahindade kasvu hüvitamiseks ehk kokku hindab ministeerium, et KOV-idel kulub nende kahe kulurea tarvis ligikaudu 84 miljonit eurot.

Kuna tulubaas tagab katte kulude kasvuks tavapärases olukorras, ei ole ministeeriumi vaates omavalitsustele vaja anda toetust kulude kasvu täielikuks katmiseks, vaid on arvestatud 50-protsendise omaosalusega. Valitsuse reservist taotletavast summast 21 miljonit eurot on seega lasteaiaõpetajate palgakasvu tagamiseks ning 10 miljonit eurot energiakulude kasvu katteks, sest riigieelarves on selleks juba kavandatud 10,4 miljonit eurot.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles