Maailm sai uue esirikkuri

Erkki Erilaid
Copy
Esikoha käest andnud Elon Musk ja Bernard Arnault, kes tõusis esmaspäeval maailma rikkaimaks inimeseks.
Esikoha käest andnud Elon Musk ja Bernard Arnault, kes tõusis esmaspäeval maailma rikkaimaks inimeseks. Foto: Theo Wargo

Forbesi andmetel pole Elon Musk enam kõige jõukam inimene. Selle tiitli kaotas ta pärast Tesla aktsiahinna järsku langust ja eile kerkis maailma rikkaimaks inimeseks mitme maailmakuulsa luksusbrändi omanikfirma LVMH tegevjuht Bernard Arnault.

Musk kandis maailma jõukaima inimese tiitlit alates 2021. aasta septembrist, mil ta läks oma varadega mööda Amazoni asutajast Jeff Bezosest.

Uus esirikkur Arnault teenis oma varanduse, ehitades üles maailma suurima luksuskonglomeraadi, mille alla kuuluvad kaubamärgid Louis Vuitton, Tiffany, Tag Heuer, aga ka šampanjatootja Moët & Chandon ja konjakitootja Hennessy, moemajad Christian Dior, Fendi, Givenchy, Stella McCartney jne.

Tesla aktsia, tänu mille meeletule hinnatõusule Musk esirikkuriks tõusis, on aasta algusest kaotanud väärtusest ligi 60 protsenti, seejuures esmaspäeval sellest umbes 6,3 protsenti. See kukkumine vähendaski Muski vara niivõrd palju, et esikoht tuli loovutada Forbesi andmetel Arnault'le, vahendas CNBC.

FactSeti andmetel omab Musk praegu 14,11 protsenti Tesla aktsiatest. Ettevõtte turuväärtus on umbes 530 miljardit dollarit. Muskile kuulub ka rohkem kui 40 protsenti SpaceXi aktsiatest, selle ettevõtte koguväärtus on hinnanguliselt umbes 125 miljardit dollarit. Lisaks ostis Musk hiljuti 44 miljardi dollariga osaluse Twitteris. Forbesi hinnangul on pärast börsi kukkumisi Muskil vara järel 181 miljardi dollari eest.

Arnault'l on aga jõukust Forbesi arvutuste kohaselt 188 miljardi dollari eest. Talle kuulub veidi üle 60 protsendi LVMH hääleõigusega aktsiatest. LVMH turuväärtus on umbes 363 miljardit dollarit ja ettevõtte aktsia on 2022. aastal langenud vaid 1,5 protsenti. LVMH asub Pariisis ja on noteeritud Euronexti börsil.

Samas veidi teistsuguseid metoodikaid kasutav Bloombergi miljardäride indeks loeb Muski 168 miljardi dollariga endiselt maailma rikkaimaks inimeseks. Arnault kaotab talle vähem kui miljardi dollariga, kuid LVMH aktsia hind rühib ülespoole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles