Riina Sikkut: riigifirmal Operail tuleb Venemaaga ärisuhe lõpetada

BNS
Copy
Operaili Tapa depoo. Pilt on illustratiivne.
Operaili Tapa depoo. Pilt on illustratiivne. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja / Scanpix

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium kehtestas riiklikule raudteeveo ettevõttele AS Operail uued omanikuootused, mille kohaselt peab ettevõte muu hulgas hindama Venemaa ja Valgevene ettevõtjatega ärisuhete eetilisust ning loobuma sellistest ärisuhetest, mis teenindavad otseselt kaubavahetust Venemaa ja Valgevenega, asendades need uute ärisuundadega.

Samuti tuleb ettevõttel lõpetada alates 1. jaanuarist Vene Föderatsiooni ja Valgevene päritolu kaupade vedu, selgub majandus- ja taristuminister Riina Sikkuti allkirjastatud otsusest.

Eelmisel nädalal kirjutas Soome rahvusringhääling Yle, et Operail valmistub Soome riikliku raudteefirma VR-i asemel vedama Soomes Venemaa niklit. Neljapäevasel valitsuse pressikonverentsil kritiseeris seda välisminister Urmas Reinsalu, öeldes, et Eesti riigile kuuluv ettevõte peaks loobuma igasugusest Venemaaga seotud ärist, vaatamata sellele, kas see on õiguslikult lubatud.

Operaili juhatus vastas kriitikale, et on täitnud hoolsuskohustust ja kõiki ettevõtte omaniku ootuseid. «Olenemata sellest, mida arvab Urmas Reinsalu, ei ole riigiettevõtte juhatusel mingit seaduslikku õigust teha omaenda arvamuse või eetika järgi ettevõttele majanduslikult kahjulikke otsuseid,» kommenteerisid Operail juhatuse esimees Raul Toomsalu ja ettevõtte juhatuse liige Merle Kurvits liikmed ühisavalduses.

Minister teeb muudatuse

Majandus- ja taristuminister Riina Sikkut ütles eelmise nädala lõpus rahvusringhäälingule ERR, et annab lähipäevil Operailile uue ametliku omaniku ootuse, et vältida erinevaid tõlgendusi.

Lisaks Venemaa ja Valgevenega seotud ärisuhetest väljumisele jääb Operaili eesmärgiks väljuda järk-järgult riigi vaates mittestrateegilistest äridest ning viia lõpule mittestrateegiliste äride ja varade võõrandamise protsess. Operaili ülesanne on ka sünergiate otsimine 1520-millimeetristel ja 1435-millimeetristel raudteedel pakutavate kaubaveoteenuste osutamisel raudteekaubaveo konkurentsivõime kasvatamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles