TÖÖTÜLI ⟩ Meremeeste ametiühing katkestas läbirääkimised Tallinkiga

BNS
Copy
Tallinki laev Megastar. Pilt on illustratiivne.
Tallinki laev Megastar. Pilt on illustratiivne. Foto: Mihkel Maripuu / Scanpix

Eesti Meremeeste Sõltumatu Ametiühing (EMSA) katkestas teisipäeval kollektiivlepingu läbirääkimised ASiga Tallink Grupp ja tema tütarettevõtetega.

«Septembri lõpust alates oleme püüdnud kollektiivlepingu järgsete töötasude tõstmises kokku leppida. Tulutult. Nii kirjalikult kui suuliselt oleme selgitanud ja numbritega põhjendanud elukalliduse kasvu ja tööjõuturu muutusi viimase kolme aasta jooksul. See nõuab töötasude tõstmist vähemalt 20 protsendi võrra säilitamaks reaalpalk ja vältimaks olukorda, et uuele palgatavale töötajale ei tuleks suuremat töötasu maksta kui juba töötavale laevapere liikmele,» selgitas ametiühingu esimees Jüri Lember pressiteates.

2020. aastal tuli ametiühing Lemberi sõnul tööandjatele vastu ja töötajad olid nõus töötama osalise tööaja ja -tasuga. «2021. aastal soostusime palgatõusu ärajätmisega. Nüüd, 2022. aasta sügisel ei soovi tööandjad seda mäletada ja pakuvad läbirääkimiste laua taga mitterahuldavat palgalisa, mis on peaaegu poole väiksem elukalliduse kasvust – sisuliselt ühe aasta palgatõusu kahe aasta eest,» lisas ta.

EMSA-le teeb meelehärmi ka asjaolu, et juba aastaid jääb meretöö eest makstava palga kasv oluliselt alla keskmise palga kasvule Eestis. Näiteks madruse töötasu on ametiühingu sõnul viimase kümnendi jooksul kasvanud vaid poole Eesti keskmise brutopalga kasvust.

Töötüli jätkub

Viimati mainitud asjaolu, et maismaal, sealhulgas ka transpordi ja logistika valdkonnas, kasvavad töötasud kaks korda kiiremini kui merel, kahandab ametiühingu sõnul noorte huvi meremehe elukutse vastu ja seab ohtu Eesti meremeeste järelkasvu, mis omakorda tingib üha suureneva vajaduse võõrtööjõu järele.

Ametiühing jätkab kollektiivse töötüli olukorras ja kavatseb kasutada kõiki seadusest tulenevaid võimalusi, et saavutada 2023. aastaks kollektiivne kokkulepe õiglaste töötasude osas ASi Tallink Grupp Eesti lippu kandvatel alustel.

Tallink: palgad juba tõusid

Tallinki kommunikatsioonijuhi Katri Linki sõnul on sel aastal meretöötajate palgad tõusnud 5 protsenti. «Seda vaatamata ülikeerulisele kaheaastasele Covidi-perioodile ja Ukraina sõja mõjudele. Tallinki teenindava personali palgad on juba praegu turukeskmisest kõrgemad. Kõikide meretöötajate palgad tõusevad taas alates 1. jaanuarist 2023, Tallinki initsiatiivil, sõltumata EMSA-poolsest läbirääkimiste katkestamisest,» ütles Link BNSile.

Ta kinnitas ühtlasi, et ametiühingu viide palkade mitte tõstmisele 2021. aastal on tõsi, kuid Linki hinnangul ka elukauge, arvestades globaalset kriisi ja selle mõju kõikidele seotud sektoritele. «Tallinki eesmärk kriisis oli võimalikult paljudele töötajatele tagada töökoha säilimine,» lisas Tallinki esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles