G7 leppis kokku Ukraina rahastamise platvormi

Copy
Saksamaa kantsler Olaf Scholz pöördumas meedia poole pärast G7 juhtide videokonverentsi.
Saksamaa kantsler Olaf Scholz pöördumas meedia poole pärast G7 juhtide videokonverentsi. Foto: CLEMENS BILAN

Rikaste riikide ühenduse G7 liidrid leppisid esmaspäeval kokku Ukraina rahastamise platvormi põhipunktides, ütles Saksamaa kantsler Olaf Scholz.

«Nüüd on eesmärgiks luua see platvorm kiiresti Ukraina, rahvusvaheliste finantsinstitutsioonide ja teiste partnerite osalusel,» ütles Scholz pärast kohtumist.

Kohtumine, kus veebi teel osales ka Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi, toimus Pariisi tippkohtumise eelõhtul, kus vaadatakse, millist vahetut abi saavad liitlased Ukrainale talve jooksul anda.

Scholz ütles, et Ukraina ülesehitamine on võrreldav Marshalli plaaniga, mille USA pani paika, et aidata Euroopat pärast Teise maailmasõja laastamist üles ehitada.

«Me kutsume (president Vladimir) Putinit taas üles lõpetama arutu tapmine Ukrainas ja viima oma väed tagasi,» sõnas Scholz.

G7 gruppi kuuluvad Suurbritannia, Kanada, Prantsusmaa, Saksamaa (kes on praegu klubi eesistujariik), Itaalia, Jaapan ja Ameerika Ühendriigid.

Teisipäeval Pariisis toimuval tippkohtumisel kohtuvad valitsused, ettevõtjad ja abiorganisatsioonid, et arutada Ukraina energia-, tervishoiu-, toidu-, transpordi- ja veesektoreid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles