Juba iga viies auto Norra teedel on elektriauto (3)

Copy
Tesla laadimisjaam Gulsvikis, Norras.
Tesla laadimisjaam Gulsvikis, Norras. Foto: Terje Solsvik

Iga viies auto Norra teedel on elektriauto, osakaal, mis on vähem kui kolme aasta jooksul kahekordistunud, selgub Norra elektrisõidukite ameti esmaspäevasest teatest.

«Lumepall veereb üha kiiremini ja kiiremini ning Norra teedel on üha suurem arv häid elektriautode mudeleid,» ütles ameti juht Christina Bu veebiküljel.

Kui pea kümme aastat läks aega, et elektriautode turuosa jõuaks nullist kümne protsendini, mis saavutati 2020. aasta märtsis, siis vähem kui kolme aastaga kasvatati osa kahekordseks 20 protsendi juurde, märkis amet.

Prognoosis öeldakse, et turuosani 30 protsenti võidakse jõuda lähima kahe aasta jooksul.

Võrdluseks, Prantsusmaal on elektriautode osakaal 0,64 protsenti, selgub Prantsuse valitsuse näitajatest 2021. aasta jaanuari kohta.

Norra, mis paradoksaalselt on Lääne-Euroopa suurim nafta- ja gaasitootja, püüab sihtida eesmärki, mille kohaselt oleksid 2025. aastaks kõik uued autod «nullemissiooniga» ehk teisisõnu, kas elektri- või vesinikajamiga.

Loodussõbralikud autod saavad ses Skandinaavia riigis mitmete hüvede osaliseks, nii näiteks on need suuresti maksuvabad, neile kehtivad madalamad tasud maksustatud teedel sõitmisel ja ka parkimisel ning mõnedel juhtudel võivad kasutada ka ühistranspordile mõeldud sõiduradasid.

Elektriautod moodustavad hetkel umbes 80 protsenti Norra uute autode esmaregistreerimistest, tõuke on andnud ka mudelivaliku pidev laienemine.

Kuna sellised autod on muutunud üha populaarsemaks, siis riigil jääb saamata teatud tulu, mis omakorda on pannud Norra võime vähendama teatud hüvede pakkumist autoomanikele.

Alates 1. jaanuarist kehtib 25-protsendine käibemaksusoodustus uute elektriautode puhul vaid esimesele 500 000 kroonile (umbes 47 500 eurot) auto hinnast.

Muudatuse eesmärk on mõjutada kallima otsa elektriautosid, nagu näiteks Tesla, Mercedese ja Audi erinevaid mudeleid.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles