Elisa soovitab: viis head nippi, kuidas elektrikatkestuse põhjustatud leviprobleemidega hakkama saada (1)

Tarbija24
Copy
Mobiiltelefon. Foto on illustreeriv.
Mobiiltelefon. Foto on illustreeriv. Foto: Elmo Riig

Elisa annab teada, et tormihoiatusest tulenevalt on Mandri-Eestis tehtud kõik vajalikud ettevalmistused elektrikatkestustest tekkivate mobiilsiderikete leevendamiseks. Varutud on kütust, generaatoreid ja Elisa spetsialistid on valmis operatiivselt reageerima. 

Ilmastikuolude tõttu võib täna elektrikatkestustest tingituna esineda Mandri-Eesti mobiilsideteenustes häireid. Mõjutatud piirkondades võivad leviolud olla tavapärasest nõrgemad ja teenuste kasutamisel võib esineda häireid.

Elisa spetsialistid on valmis elektrikatkestustest tulenevate rikete leevendamiseks. «Käesoleva tormiga seoses on meie tehnikud ja spetsialistid juba töös või valvel tegutsema, et vajadusel taastada ajutiselt prioriteetsematesse tugijaamadesse vool. Elisa spetsialistid on varustatud kõige vajalikuga, alustades autost, mis tagab ligipääsu raskesti ligipääsetavatesse kohtadesse, ja lõpetades mootorsaega, et vajadusel puhastada teelõik mahalangenud puudest,» sõnas Elisa mobiilivõrkude valdkonna juht Kristo Kork.

«Juhime tähelepanu sellele, et ilmastikuolusid silmas pidades võib juhtuda, et ligipääs mõningatesse tugijaamadesse on veelgi enam raskendatud. Elisa spetsialistid tegelevad võrgujõudluse ümbersuunamisega selliselt, et teenused toimiksid minimaalsete häiretega ka elektrikatkestusega piirkondades. Kõneteenuse taastamine häiritud piirkondades on alati kõrgeima prioriteediga,» lisas Kork.

Viis head nõuannet, mida elektrikatkestustest põhjustatud leviprobleemide korral järgida.

  • Varu koju suure mahutavusega akupank

Nii Elisa kui päästeamet soovitavad inimestel hädaolukordadeks koju varuda akupank mobiilsete seadmete laadimiseks. Mida suurem on pere, seda suurem akupank või seda rohkem võiks akupankasid majapidamises olla. Juhul kui telefoni laadida pole võimalik, soovitame telefonist välja lülitada kõik ebavajalik ning kasutada nutiseadet ainult kõnesideks.

  • Lae telefoni autos

Kui kodus elektrit pole, siis üks võimalus on laadida telefoni autos. Vanemate autode puhul on selleks vaja sigaretisüütajaga töötavat laadijat, kuid uuematel piisab kui haarad toast kaasa laadimiskaabli, mille saad autos USB-sisendisse panna. Lisaks sellele saab autos raadiouudistega end kursis hoida.

  • Proovi helistada õuest

Kui koduseinte vahel kõne ei õnnestu, siis tasub helistada õuest. Teinekord võivad koduseinad peatada teatud sagedusel töötavate mobiilsidesageduste levi ja seetõttu ei pruugi telefon ühendust saada. Välitingimustes seinad kõnelevi takistada ei saa, küll aga võivad seda teinekord teha tihedad metsatukad. Võimaluse korral võib autoga sõita ka lähimasse tõmbe- või külakeskusesse, kus on alati suurem tõenäosus mobiilsidevõrgu kättesaadavusele.

  • Saada SMS-sõnum

Kui on vaja lihtsalt lähedasi teavitada, et kõik on okei, võib saata ka SMS-sõnumi. Tehnoloogiliselt ei vaja SMS-sõnum nii palju võrguressurssi kui kõne ja kehvades levioludes võib see saajani jõuda isegi siis, kui kõne ei õnnestunud. Lisaks on kõik saadetud SMS-sõnumid telefonides alati ooteseisundis, kui võrguga ühendust ei saada, ja seega saadab telefon esimesel võimalusel alati sõnumi ära.

  • Kui häirekeskusega ühendust ei saa, eemalda SIM-kaart

Ametlik soovitus on alati helistada nutitelefonilt hädaabinumbril 112 koos SIM-kaardiga, sest siis saab häirekeskus ka sinu täpse asukoha teada. Elektrikatkestuse ajal võib aga juhtuda, et sinu teenusepakkuja levi pole kättesaadav. Kui telefonist eemaldada SIM-kaart, siis on seadmel võimalik suhelda iga saadaval oleva võrguga, sõltumata sellest, kes sulle teenust pakub. Sama saab teha ka siis, kui taaskäivitada telefon ning enne PIN-koodi sisestamist valida hädaabikõne funktsioon.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles