Tallinna järgmise aasta eelarves on raha uue trammiliini ehituseks

BNS
Copy
Tallinna Sadama terminal
Tallinna Sadama terminal Foto: Tairo Lutter / Scanpix

Järgmisel aastal algab Tallinnas välisrahastusega Ülemiste terminali ja Vanasadama vahelise trammitee ehitus, milleks on planeeritud ligi 21,4 miljonit eurot, millest linnaeelarve osa on üle 3,5 miljoni euro.

2023. aasta Tallinna linnaeelarve eelnõus on investeeringute kogumahust suurima osakaaluga teede ja tänavate rekonstrueerimine ning kapitaalremont, milleks on kavandatud 78,1 miljonit eurot. 

Lisaks trammiteele algab näiteks Tondi eritasandilise ristmiku ehitus ja Kotka tänava rekonstrueerimine Tondi tänava ja Tikutaja tänava vahelisel lõigul, milleks on linnaeelarves planeeritud enam kui 3,5 miljoni euro.

Lõpeb Jõe tänava ja Pronksi tänava ning Vana-Kalamaja tänava remont. Selleks on linnaeelarves kavandatud kokku 15,9 miljonit eurot. Jätkatakse Peterburi tee, Liivalaia tänava ning Tulika tänava Endla ja Sõle vahelise lõigu projekteerimisega, selleks on ette nähtud 2,1 miljonit eurot.

Suuremaid kapitaalremondi- ja rekonstrueerimistöid tehakse Bornhöhe teel ning Lehe ja Koidula tänaval, kus asub Kadrioru Pargi uue majandushoone juurdepääsutee. Lisaks rekonstrueeritakse ühistranspordipeatusi ja -radasid, remonditakse sildu ja viadukte ning rajatakse turvalise liiklemise tagamiseks teekünniseid.

Valmivad ka tulevase Rail Balticu trassile jäävate tunnelite projekteerimised ja algab ehitus. Nendeks töödeks on planeeritud ligi 6,9 miljonit eurot.

Kvartalisiseste tänavate remondiks linnaosades on kavandatud 6 miljonit eurot.

Uued rattateed

Jätkatakse ka aastate 2018–2028 Tallinna rattastrateegia elluviimisega. 2023. aastal nähakse investeeringuteks ette 6,3 miljonit eurot. Viiakse lõpule Lasnamäe rattatee ühenduse kesklinnaga teise etapi tööd ning Poska tänava rattateede pikendus Reidi teeni. Jätkatakse rattaparklate võrgustiku laiendamisega.

Alustatakse jalakäijate tunneli rajamist Endla tänava ja Paldiski maantee raudteeviadukti alla, Kotka ja Tehnika tänava vahele ning Pääsküla raudteejaama tunneli projekteerimist.

Tänavavalgustuse LED-valgustitele üleviimise kiirendamiseks nähakse ette 8,9 miljonit eurot. 

Tallinna 2023. aasta linnaeelarve peab heaks kiitma linnavolikogu. Eelnõu on kogumahuga 1,14 miljardit eurot, mis on 66,5 miljonit eurot ehk 6,2 protsenti enam kui 2022. aasta täpsustatud eelarves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles