EL: Ungari reformidest ei piisa rahaliste vahendite vabastamiseks

Copy
Euroopa Liidu ja Ungari lipud.
Euroopa Liidu ja Ungari lipud. Foto: Sascha Steinach via www.imago-images.de

Euroopa Liidu täitevorgan teatas reedel, et Ungari hiljutised korruptsioonivastased reformid ei ole piisavad, et õigustada 7,5 miljardi euro suuruse rahastamise blokeerimise tühistamist, mis suurendab kibedat vastasseisu Budapestiga.

Eelmisel kuul soovitas Brüssel peatada miljardite eurode suurune rahaline toetus Ungarile, kuna nad on mures demokraatia ja korruptsiooni halvenemise pärast.

Parempoolse peaministri Viktor Orbani valitsus on andnud vastulöögi, lükates edasi ELi otsused Ukrainale antava olulise finantsabi ja minimaalse ettevõtte tulumaksu kehtestamise kohta.

Püüdes lahendada ummikseisu, palusid ELi liikmesriigid eesotsas Prantsusmaa ja Saksamaaga Euroopa Komisjonil hinnata üle oma hinnangut Ungari viimastele reformidele. Kuid bloki täitevorgan on keeldunud oma seisukohalt kõrvale kaldumast.

«Vaatamata Ungari astutud sammudele jääb liidu eelarve üldine risk muutumatuks,» kirjutas eelarvekomissar Johannes Hahn kirjas ELi eesistujariigile Tšehhile.

See samm tähendab, et ELi 27 liikmesriiki peavad nüüd 19. detsembriks tegema otsuse, kas jätkata Ungarilt rahaliste vahendite kinnipidamist.

See toob järgmisel nädalal Belgia pealinnas toimuval juhtide tippkohtumisel kaasa võimaliku pingelise kokkupõrke rahvuslasest Orbaniga.

Lisaks 7,5 miljardi euro suurusele ELi kesksele rahastamisele nõuab Ungari ka 5,8 miljardi euro suurust koroonapandeemia taasteprogrammi abiraha, mis on jäänud saamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles