Macron: Vahemere vesiniku torujuhtme projekt valmib 2030. aastaks (3)

Copy
Vasakult paremale: Hispaania peaminister Pedro Sanchez, Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ja Prantsusmaa president Emmanuel Macron.
Vasakult paremale: Hispaania peaminister Pedro Sanchez, Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ja Prantsusmaa president Emmanuel Macron. Foto: JOSE JORDAN

Veealune torujuhe, mille kaudu hakkab Pürenee poolsaarelt puhas ehk roheline vesinik ülejäänud Euroopasse liikuma, saab valmis 2030. aastaks ning läheb maksma umbes 2,5 miljardit eurot, teatasid reedel Prantsusmaa ja Hispaania.

Projekti H2Med algatasid Hispaania, Prantsusmaa ja Portugal. Ka BarMarina tuntud torujuhe hakkab ühendama Barcelonat ja Marseille'd ning seda mööda liigub puhas vesinik, mis tekib vee elektrolüüsil, kasutades taastuvatest energiaallikatest toodetud elektrit ja selle tootmisel ei eraldu kasvuhoonegaase.

Projekti maksumusest ja valmimistähtajast teatasid pärast kõnelusi Alicantes ühisel pressikonverentsil Prantsuse president Emmanuel Macron, Hispaania peaminister Pedro Sánchez ja Portugali peaminister António Costa.

«Sellest saab esimene suurem vesinikukoridor Euroopa Liidus,» ütles Sánchez.

«H2Med saab valmis selle aastakümne lõpuks ning see suudab transportida... kümme protsenti EL-i vesinikutarbimisest 2030. aastaks ehk umbes kaks miljonit tonni aastas.»

«Me tahame 2030. aastaks toota Euroopa Liidus kümme miljonit tonni taastuvat vesinikku ning plaanime importida veel kümme miljonit tonni,» ütles Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen.

Torujuhe tuleb ajal, mil Euroopa üritab vähendada oma sõltuvust Venemaa gaasist pärast selle vägede tungimist naaberriiki Ukrainasse veebruaris.

Oktoobis EL-i tippkohtumisel teatavaks tehtud plaan on alternatiiv soiku jäänud 2003. aasta MidCati torujuhtmeprojektile, mis pidanuks viima gaasi üle Püreneede Hispaaniast Prantsusmaale. Projekt hüljati 2019. aastal Prantsusmaa ja keskkonnakaitsjate vastuseisu ning kartuses, et see ei ole tulus.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles