Kui sügavad on maailma suurimad kullakaevandused?

Tavid AS
Copy
Grasbergi kaevandus Indoneesias on üks maailma suurimaid.
Grasbergi kaevandus Indoneesias on üks maailma suurimaid. Foto: Shutterstock

Üks põhjustest, miks kuld on nii väärtuslik on see, et kulla hulk maailmas on piiratud ning igal pool seda ei leidu. Kuigi kulda kaevandatakse ka näiteks meie naaberriigis Soomes, siis sealsed mahud ei ole võrreldavad maailma suurimate kullakaevandustega. Just neid mastaapseid kaevandusi sel korral lugejatele tutvustame.

Kulda kaevandatakse igal mandril peale Antarktika. Maailma Kullanõukogu andmetel on viimasel aastakümnel toodetud enim kulda Hiinas, Venemaal, Austraalias, Kanadas ja Ameerika Ühendriikides. Ent millised on need paigad, kus kogu see kuld maapõuest välja tuuakse?

Grasbergi kaevandus, Indoneesia

Maailma suurim kullakaevandus asub Indoneesias Jaya mäe lähistel. Arvatakse, et just sealne kullamaardla on maailma üks rikkamaid. Grasbergi kaevanduses tegutseb PT Freeport Indonesia, mis on Indoneesia ja Paapua valitsuste ning USA kaevandusfirma Freeport-McMoRani ühisettevõte.

Mägede vahel asuv Grasberg koosneb hiiglaslikust avakaevandusest, mille läbimõõt on kaks kilomeetrit. Lisaks sellele on seal maa-alused kaevandused ja maagi rikastamise kompleks. Kulla- ja vasemaak purustatakse otse Grasbergis ning seejärel jõuab see üle maailma asuvatesse rafineerimistehastesse.

South Deepi kaevandus, Lõuna-Aafrika Vabariik

Lõuna-Aafrika Vabariik on oma kullavarude poolest tuntud üle maailma. Sealsed rikkalikud maardlad ning aastakümnete pikkune kaevandamine on tekitanud olukorra, kus maa sees olevad augud ulatuvad kohati mitme kilomeetri sügavusele. South Deep on üks riigi suurimaid kaevandusi ja väärtuslikumaid maardlaid. See asub riigi kaguosas Johannesburgi läheduses. Sealsed kaevurid töötavad kohati juba enam kui kolme kilomeetri sügavusel maapõues.

South Deepist saab tulevikus arvatavasti Lõuna-Aafrika Vabariigi viimane kullakaevandus. Nimelt on selle elueaks hinnatud veel vähemalt 80 aastat. Selle aja jooksul on teised riigi kullakaevandused ammendunud.

Yanacocha kaevandus, Peruu

Yanacocha tähendab tõlkes laguuni või järve, aga on nimeks ka Peruu põhjapoolsel mägimaal Cajamarca piirkonnas asuvale kullakaevandusele. Seda peetakse maailma suuruselt neljandaks kullakaevanduseks. Kaevandus asub 3500 ja 4100 meetri kõrgusel merepinnast ning on omasuguste seas Lõuna-Ameerika suurim.

Sealses piirkonnas leidub palju kulda. Just selle tõttu on kohaliku jõe nimeks Corimayo, mis tähendab kuldset jõge. Praegu kaevandab selles piirkonnas ameeriklaste Newmont Goldcorp, Peruu ettevõte Buenaventura ja Rahvusvahelise Finantskorporatsiooni (IFC) ühisettevõte.

Carlini kaevandus, Ameerika Ühendriigid

USAs Nevada osariigis asuv Carlini trend on kaheksa kilomeetrit lai ja 60 kilomeetrit pikk geoloogiline nähtus, mis on tekkinud 350 miljonit aastat tagasi toimunud tektoonilisest liikumisest. Selles piirkonnas avastati väikseid kullavarusid juba 1870ndatel aastatel, aga need ei tekitanud erilist elevust. Alles 1961. aastal avastas Newmont Mining sealt suure, aga madala kvaliteediga kullavaru. Kui kulla hind 1970ndatel kiiresti tõusma hakkas, läks Carlinis lahti tõsisem töö.

Pärast seda on Carlinist saanud ameeriklaste kõige enam kulda tootnud kaevanduspiirkond. Selle lähedusest avastatakse jätkuvalt uusi maardlaid. Carlinit kontrollib kahe Põhja-Ameerika kullahiiu ühisfirma Nevada Gold Mines – sellest 61,5 protsenti kuulub Kanada päritolu Barrick Goldile ja 38,5 protsenti ameeriklaste Newmontile.

Cortezi kaevandus, Ameerika Ühendriigid

Samuti Nevada osariigis asuvas Cortezi mäestikus on väärismetalle kaevandatud juba pea 200 aastat. Veel eelmise sajandi keskpaigani kaevandati seal peamiselt hõbedat. Tehnoloogiline areng võimaldas peagi ka aina suuremas koguses kulda toota. 1991. aasta oli piirkonna jaoks murdepunkt, sest Cortezi lähistelt avastati Pipeline’i kullamaardla, mis oli suurem kui kõik varem avastatud maardlad. Hiljem leiti samast piirkonnast veel mitu maardlat ning tänaseks on sellest saanud suuruselt teine kullakaevandus USAs.

Cortezi kullakaevandus koosneb kolmest avakaevandusest ning ühest maa-alusest kaevandusest. Ka Cortezis tegutseb Nevada Gold Mines.

Copy
Tagasi üles