Soome uue tuumareaktori käivitamine lükkub taas edasi, jaanuaris võib elektrist puudu tulla

Erkki Erilaid
Copy
Olkiluoto tuumajaama reaktori kamber. Keskel on näha reaktori kapsel vee all. Vasakus basseinis hoitakse välja võetud ja valmis pandud uut kütust.
Olkiluoto tuumajaama reaktori kamber. Keskel on näha reaktori kapsel vee all. Vasakus basseinis hoitakse välja võetud ja valmis pandud uut kütust. Foto: TVO

Regulaarne elektritootmine Soome uues tuumareaktoris Olkiluoto 3 algab kõige varem alles 2023. aasta veebruaris. Soome võrguettevõtte Fingridi teatel on seetõttu elektrikatkestuste oht saabuva aasta alguses suur.

Uus tuumareaktor annaks ligi kuuendiku kogu Soome elektritarbimisest ning seetõttu on selle täismahus käivitamise edasilükkumine suureks ohuks põhjanaabrite elektrivarustusele. Samuti kergitab see elektri börsihindu üle Põhjamaade ja Baltikumi.

Fingridi tegevjuht Jukka Ruusunen on südatalvise elektri piisavuse pärast üha enam mures. «Ilma Olkiluoto 3 reaktorita on olukord oluliselt pingelisem,» vahendas tema sõnu Ilta-Sanomat. Kui elektrijaama ei suudeta enne kõvemat pakast tööle saada, võib see avaldada mõju mitte ainult elektri hinnale, vaid ka selle piisavusele.

Eleringi pressiesindaja Elo Ellermaa sõnul vähendab Olkiluoto 3 hilinemine pakkumist kogu regionaalsel elektriturul. «Kui jaam hakkab hiljem tööle, tähendab see seda, et päev ette turule tehakse vähem pakkumisi, kui oli arvestatud ja tarbimise katmiseks pääsevad turule ehk saavad pakkumisi teha kallimad elektrijaamad, mis tõenäoliselt võib mõjutada elektri hinda,» rääkis ta.

Olkiluoto 3 turule tulek selle talve jooksul on väga oluline. «Kuigi nii Läänemere riikide varustuskindluse analüüs kui ka Eleringi varustuskindluse analüüs näitavad, et tiputarbimise ajal, külmade talvepäevade teatud tundidel, on elektritootmist regioonis piisavalt, on varu väike ja kui peaks juhtuma mitu halba asja korraga, võib juhtuda, et päev ette turule ei tehta piisavalt pakkumisi,» selgitas Ellermaa.

Kui nii läheb, saavad turuosalised elektrit juurde hankida päevasiseselt turult ja kui sealt ei õnnestu, hangivad süsteemihaldurid, nagu Elering, puuduoleva elektri reservide turult. Kui elektrit peaks ikka puudu jääma, saavad süsteemihaldurid käivitada oma avariireservelektrijaamad, nagu Eleringil on Kiisal.

Lisaks tuumajaama ametlikule valmimise kuupäevale on oluline ka testperioodi taasalustamine ja tootmine testperioodi jooksul. «Olkiluoto 3 on juba testimise jooksul saavutanud täisvõimsuse ja testimise jätkumisel detsembris-jaanuaris toodab samuti elektrit, mis suurendab pakkumist, langetab hinda ja parandab varustuskindlust,» lisas Ellermaa.

Tuumaettevõte Teollisuuden Voima (TVO) pressiteate kohaselt saab reaktori proovikäivitamine alata kõige varem 25. detsembril, samas on selle kuupäevaga veel palju ebamäärast.

Tuumajaama viimased probleemid algasid oktoobris, kui reaktori toiteveepumpade kõigis neljas tiivikus leiti pragusid. TVO teatel on etteandeveepumpasid tarninud ettevõte kogenud pumbatarnija, kelle pumpadega töötab mitu tuumajaama.

Varem loodeti, et elektritootmine katsefaasis saab jätkuda 11. detsembril ja täismahus tootmine jaanuaris.

Olkiluoto 3 on nii Soome kui ka Põhjamaade elektrisüsteemi suurim elektrijaamaplokk, mille netovõimsus on ligikaudu 1600 megavatti. Elektrijaama generaator on üks maailma suurimaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles