Konkurentsiamet: kodu- ja ärikliendile erineva hinnaga universaalteenus on lubamatu

BNS
Copy
Enefit Power.
Enefit Power. Foto: Ints Kalnins

Enefit Power ASi taotlus kooskõlastada kodutarbijale ning mikro- ja väikeettevõtjale erineva hinnaga universaalteenus ei ole konkurentsiameti arvates põhjendatud.

Konkurentsiameti peadirektori Evelin Pärn-Lee sõnul võimaldab praegune elektridefitsiidis turg saada elektrijaamadest nende tootmise tehnilise maksimumi.

«Energiakriisis on sellise elutähtsa teenuse, nagu elektrienergia tootja kohustus hoida oma seadmed töökorras ja maksimaalses kasutuses. Kui Enefit Power tagab oma keevkihttehnoloogial põhinevate tootmisseadmete korrektse töö, siis on kaetud kõikide universaalteenuse tarbijagruppide vajadus ning ei ole vaja eraldi tootmishindasid kooskõlastada,» ütles Pärn-Lee.

Universaalteenuse tootmishinna kooskõlastamistaotluse menetlus jätkub ning konkurentsiameti hinnangul peab see olema kõigile universaalteenuse tarbijagruppidele ühesugune. Konkurentsiamet ootab ettevõtjalt lisaandmeid ja selgitusi.

31. oktoobril võttis konkurentsiamet menetlusse Enefit Poweri uue taotluse kodutarbijale universaalteenuse tootmishinna kooskõlastamiseks. 7. novembril saabus Enefit Poweri taotlus universaalteenuse tootmishinna kooskõlastamiseks mikro- ja väiketarbijatele.

Universaalteenuse tootmishind arvutatakse kolme majanduslikult kõige kulutõhusama tootmisseadme alusel, milleks on keevkihttehnoloogial põhinevad Auvere Elektrijaam, Balti Elektrijaama 11. plokk ja Eesti Elektrijaama 8. plokk. Arvestades tootmisseadmete võimsusi, on nende tootmisseadmete potentsiaalne tootmisvõimekus toota vähemalt 4–4,5 TWh elektrienergiat aastas.

Kuigi turg on elektridefitsiidis, siis Enefit Poweri hinnangul jäävad tema keevkihtplokkide võimsused ligikaudu pool kasutusajast turult kõrvale ega ole võimelised kõigile universaalteenuse tarbijagruppidele – kodutarbijad, kohalikud omavalitused, mikro- ja väiketarbijad – vajalikku kogust energiat tootma.

Seetõttu soovib Enefit Power mikro- ja väiketarbijatele müüdava universaalteenuse elektri tootmishinna kujundada tolmpõletustehnoloogial töötavate seadmete baasil.

29. septembril jättis konkurentsiamet kooskõlastamata Enefit Poweri universaalteenuse osutamiseks elektrienergia tootmishinna 181,83 eurot/MWh ning kehtestas ajutise tootmishinna 154,08 eurot/MWh, mis kehtib siiani.

Elektrimüügi universaalteenuse hind selle tarbijale koosneb kooskõlastatud elektrienergia tootmishinnast, millele lisanduvad elektrimüüja põhjendatud kulud ning mõistlik ärikasum.

Konkurentsiamet teeb riiklikku järelevalvet konkurentsi-, elektri-, maagaasi-, kaugkütte-, posti-, ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni ning raudtee-, lennundus- ja sadamavaldkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles