LNG buum kukutab Euroopa gaasihindasid keset külmalainet

PM Majandus
Copy
LNG tanker Neptune saabumas Saksamaale.
LNG tanker Neptune saabumas Saksamaale. Foto: IMAGO/Jens Koehler

Euroopa maagaasihinnad langesid neljapäeval, kuna veeldatud maagaasi rekordiline import aitas tasakaalustada talvist külmalainet, vahendab Bloomberg.

Hollandi maagaasifutuurid, mis on Euroopa peamiseks võrdlusnäitajaks, langesid neljapäeval 6,9% 138,89 eurole megavatt-tunni kohta. Ühendkuningriigi samaväärne leping langes 6,7%.

 

Veeldatud maagaasi import Loode-Euroopasse on viimastel nädalatel järsult kasvanud, kuna kõrged hinnad meelitavad vedusid. Mandril püütakse samuti vältida gaasivarude vähenemist, kuna nõudlus kütte järele kasvab.

Prognooside kohaselt langevad temperatuurid Londonist Eestini lähipäevil alla nulli. See on Euroopa jaoks esimeseks tõeliseks katsumuseks pärast seda, kui Venemaa piiras Ukraina sõja tagajärjel gaasitarneid. Tuuleenergia vähenemine ning tuumaenergia katkestused Rootsis ja Prantsusmaal koormavad samuti elektri- ja gaasivõrke.

Loode-Euroopa LNG-terminalide tarned saavutasid detsembris kõigi aegade kõrgeima taseme, kuna külmad ilmad tõstsid hetkehindu, julgustades kauplejaid oma lasti maha laadima, ütles BloombergNEFi analüütik Arun Toora oma märkuses. Viimase kahe kuu jooksul nädalaid merel kõrgemaid gaasihindasid oodanud tankerid laadivad nüüd kütust maha, mis suurendab pakkumist.

Euroopa gaasihoidlad on Gas Infrastructure Europe andmetel endiselt enam kui 90% ulatuses täis, langedes novembri keskpaigas saavutatud ligi 96% suurusest tasemest. Hiljutine külmaperiood on langenud kokku täiendavate katkestustega Norra rajatistes.

Kauplejad jälgivad tähelepanelikult ka tegevust Hiinas, kus on lõdvenemas koroonapiirangud, mis on energianõudlust pärssinud. Pakane Aasias võib ka suurendada rahvusvahelist konkurentsi veeldatud maagaasi eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles