Baltikumi suurimate hulka lisandus neli Eesti ettevõtet

BNS
Copy
Enefit Power.
Enefit Power. Foto: Ints Kalnins

Rahvusvahelise krediidikindlustusfirma Coface analüüsi järgi oli 2021. aastal Balti riikide 50 suurima ettevõtte hulgas 14 Eesti ettevõtet, mida on nelja ettevõtte võrra rohkem kui aasta varem.

Uued tulijad on Enefit Power AS, Tavid AS, Bolt Technology OÜ ja Kasperwiki Laevaomanikud OÜ, teatas Coface.

Balti riikide riskireiting jäi muutumatuks: kui aasta alguses oli kõigi riikide reiting kõrgem, siis nüüd on Leedu ja Läti reiting A4 ja Eesti oma veidi kõrgem, A3, mis on tingitud sõja oodatavatest negatiivsetest tagajärgedest.

TOP50 ettevõtete kogukäive on 54,8 miljardit eurot. 16 protsenti sellest tuli Coface´i teatel Eesti ettevõtetelt. Veidi suurema osa panustasid Läti ettevõtted 16,7 protsendiga. Suurim panustaja oli Leedu 36,8 miljardi euroga, mis moodustas kogukäibest 67 protsenti. Nimekirja kuuluvate ettevõtete kogukasum jäi eelmisel aastal peaaegu muutumatuks ja oli 2 miljardit eurot.

Coface Baltikumi juht Mindaugas Sventickas märkis, et Eesti ettevõtted kasvasid eelmisel aastal kõige kiiremini, nende käive suurenes 52 protsenti. Läti ettevõtted kasvasid ligi 17 protsenti ja Leedu ettevõtted 14 protsenti. «Tänu energiahindade tõusule on energiasektori ettevõtted tugevdanud oma positsiooni Coface'i viimases edetabelis, samuti need ettevõtted, kes on investeerinud kasvu. On julgustav, et vaatamata majandusprobleemidele oli eelmisel aastal rohkem ettevõtteid kasumlikud,» ütles Sventickas.

Leedu TOP50 ettevõtted teenisid kokku 1,94 miljardit eurot kasumit, mida oli 7,7 protsenti rohkem kui aasta varem. Läti ettevõtete kasum kasvas mullusega võrreldes 42 protsenti ja ulatus 240 miljoni euroni, samas kui Eesti ettevõtted olid kokku 131 miljoni euroga kahjumis.

Kolm suurima kasumiga Eesti ettevõtet 2021. aastal olid Eesti Energia 111,5 miljoni euroga, Graanul Invest 86,6 miljoni euroga ja Enefit Power 82,9 miljoni euroga. Neist Eesti Energia oli ainuke Eesti ettevõte Baltikumis, kes teenis kasumit üle 100 miljoni euro. Kasumi suuruselt järgmised viis ettevõtet tulid kõik Leedust.

Eesti ettevõtetest on edetabelis veel näiteks Selver, NG Investeeringud, BLRT Grupp, Tallink Grupp, Ericsson Eesti ja Maxima Eesti.

Coface Baltic TOP50 edetabel hõlmab piirkonna suurimaid ettevõtteid nende 2021. aasta kalendriaasta käibe alusel. Välja on jäetud sellised finantsteenuste pakkujad nagu pangad, kindlustusseltsid, liisingufirmad ja maaklerid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles