Endine Theranose juhtivtöötaja mõisteti ligi 13 aastaks vangi

PM Majandus
Copy
Theranose endine juhtivtöötaja Ramesh «Sunny» Balwani.
Theranose endine juhtivtöötaja Ramesh «Sunny» Balwani. Foto: John G. Mabanglo

Elizabeth Holmesi vereanalüüsi tehnoloogia pidi tooma murrangu tervishoiusektoris, kuid osutus pettuseks. Nüüd läheb ka tema endine äripartner Ramesh «Sunny» Balwani vangi, saades pikema karistusaja kui Holmes ise, vahendab Reuters.

USA kohtunik mõistis Theranose endisele juhtivtöötajale Ramesh «Sunny» Balwanile pettuse eest kaksteist aastat ja üksteist kuud vangistust, teatas USA prokuratuuri pressiesindaja. Tema äri- ja suhtepartner Elizabeth Holmes mõisteti pettuse eest varasemalt üheteistkümneks aastaks ja kolmeks kuuks vangi.

Suvel mõistis California osariigis San Joses asuv vandekohus 57-aastase Balwani süüdi. Toona tunnistas vandekohus Balwani süüdi kõigis kaheteistkümnes süüdistuses. Kohtuotsuse kohaselt oli Balwani äärmiselt ebausaldusväärsete vereanalüüsidega petnud nii Theranose investoreid kui ka patsiente, mis oleks võinud ohustada patsientide tervist.

Süüdistuse sõnul oli Balwani koos 38-aastase ettevõtte tegevjuhi Elizabeth Holmesiga kokku leppinud plaanis petta investoreid Silicon Valley's. Nad teesklesid, et on välja töötanud pisikesed masinad, mis suudavad väikese verekoguse abil sooritada mitmesuguseid meditsiinilisi diagnostilisi teste. Tegelikkuses oli ettevõte prokuröride sõnul testide tegemisel salaja tuginenud traditsioonilistele meetoditele ja andnud patsientidele ebatäpseid tulemusi.

Holmes, kes asutas ettevõtte üliõpilasena ja kellest kujunes selle juhtfiguur, sai 2018. aastal koos oma endise partneri Balwaniga süüdistuse. Neile kahele esitati eraldi kohtuprotsessid pärast seda, kui Holmes teatas, et tunnistab kohtusaalis, et Balwani oli nende suhtes vägivaldne, mida Balwani eitas.

Kohtuprotsess Holmesi üle, kes kunagi jõudis USA majanduslehtede esikülgedele tehnoloogiakeskuse Silicon Valley suure innovatsioonilootusena, tekitas USAs üsna palju elevust. Endise staarettevõtja tõusu ja langust on käsitletud podcastides ja jäädvustatud telesarjas «The Dropout».

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles