Soome meedia: LNG-terminal jõuab kohale järgmisel nädalal

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Soome võrguhaldur Gasgrid Finland renditud laeva Exemplar.
Soome võrguhaldur Gasgrid Finland renditud laeva Exemplar. Foto: Excelerate Energy, Inc

Soome meedia teatel jõuab kauaoodatud LNG-terminal Inkoo sadamasse järgmise nädala jooksul. 

Teisipäeval lahkus LNG-ujuvterminal Exemplar Loode-Hispaanias asuvast Ferroli laevatehasest ning võttis suuna Gibraltarisse, kust võtab peale LNG-lasti.

Portaali Marinetraffic andmetel jõuab ujuvterminal Gibraltarisse reede pärastlõunal. Seejärel peaks Examplar asuma Soome poole teele.

Exemplar oli Hispaanias sügisel Feeroli laevatehases põhjusel, et terminal oli vaja kohandada karmides talveoludes vastupidamiseks. Varem tegutses laev Argentiina ranniku lähedal.

Laeva hankimise eest vastutav Soome riiklik gaasivõrguettevõte Gasgrid ei avaldanud põhjanaabrite meediale täpset saabumiskuupäeva. «Oleme öelnud, et laev tuleb Soome detsembri jooksul,» sõnas Gasgridi tegevjuht Olli Sipilä.

Sipilä sõnul võtab Exemplar LNG-lasti peale Gibraltarist, et kiirendada terminali kasutuselevõttu. 

Kui Gibraltarist pärit terminali käivitusgaas on Soomes võrku antud, jääb terminal ootama LNG-laevu, mis peaks laevad peaksid Exemplarit LNG-ga varustama hakkama jaanuaris. 

Gasgrid Finalnd sõlmis ujuvterminal Exemplari rentimiseks mai lõpus kümneaastase rendilepingu, mille hind umbes 460 miljonit eurot. Renditud alus on mahutavusega 151 000 kuupmeetrit, mis vastab umbes 68 000 tonnile veeldatud maagaasile ehk LNG-le.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles