EL tõrjub Ungari väiteid nafta hinnalae põhjustatud kütusepuudusest

Copy
Ungaris valitseb kütusenappus.
Ungaris valitseb kütusenappus. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA

Euroopa Liit lükkas neljapäeval tagasi Ungari süüdistuse, et riigi tanklates tekkinud kütusepuuduses on süüdi Euroopa Liidu hinnalagi Vene naftale.

Ungari peaministri Viktor Orbáni väide on täiesti mõttetu, ütles komisjoni pressiesindaja Daniel Ferrie.

EL ja G7 otsus kehtestada eksporditavale Vene naftale hinnalagi 60 dollarit barreli eest ei mõjuta mitte kuidagi Ungari võimet importida naftat oma torujuhtme kaudu, sest lagi kehtib ainult meritsi veetavale naftale, rõhutas ta.

Ferrie lisas, et täiendavad sanktsioonid Venemaale, mis puudutavad naftatooteid ja rafineeritud naftat ei ole veel jõustunud, nii et ei ole mingit võimalust, et EL-i sanktsioonid saaksid praegu Ukraina varudele mõju avaldada.

EL-i riikidest Kremliga kõige lähedasemates suhetes Ungari saab naftat Venemaalt tuleva torujuhtme kaudu, ja nafta hinnalagi teda ei puuduta.

Budapest ja Brüssel jagelevad aga 14 miljardi euro suuruse EL-i rahastuse üle, mis on külmutatud õigusriigi põhimõtete ja kohtuvõimu sõltumatuse eiramise tõttu Ungaris.

Ungari on vastusammuna blokeerinud EL-i ühise finantsabi Ukrainale ja maailma suurimatele firmadele vähemalt 15-protsendise maksumäära kehtestamise plaani elluviimise.

Orbáni valitsus tühistas teisipäeval Ungaris müüdava autokütuse hinnalae, sest kütusenappus tõi riigi tanklates kaasa ostupaanika.

Meedia avaldas teisipäeval fotosid sadade meetrite pikkustest järjekordadest tanklates üle kogu riigi ning Orbáni kantseleiülem Gergely Gulyás süüdistas kütuseprobleemides EL-i sanktsioone Venemaale.

Ungari energiafirma MOL ütles, et olukord kütusevarudega on kriitiline, bensiininappuse on põhjustanud imporditava kütuse koguse 30-protsendine vähenemine, samuti hooldustööd ühes MOL-i naftatöötlustehases.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles