Auvere elektrijaam saadi viimaks tööle (2)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Auvere elektrijaam
Auvere elektrijaam Foto: Eero Vabamägi

Täna öösel taasalustati elektritootmist Auvere põlevkivielektrijaamas (274 MW), mis oli rikke tõttu väljas viimased kümme päeva.

Keevkihttehnoloogial põhinev Auvere hakkas osalise võimsusega elektrit tootma kell 3 öösel ning oli keskpäevaks suutnud saavutada 211-megavatise tootmisvõimsuse.

Auvere põlevkivielektrijaam on viimase kahe kuu jooksul tootnud elektrit vaid üksikutel päevadel. 2. oktoobril läks jaam plaanilisse aastahooldusesse, mis kestis 24. novembrini. Kolm päeva hiljem, 27. novembril tabas tootmisüksust aga uus rike.

«Probleem avaldus elektrijaama tehnoloogilises sõlmes, mis läbis aastahoolduse käigus põhjaliku kontrolli ja kus pole varem probleeme olnud,» selgitas jaama käitava Enefit Poweri juhatuse esimees Andres Vainola Postimehele.

Auvere põlevkivielektrijaama töökindlus oli möödunud reede seisuga 77 protsenti kasutusajast, seejuures ei arvestata kasutusaja sisse plaanilisi hooldusi. «Me ei ole selle näitajaga rahul ning usume, et saame jaama probleemseid komponente uuendades töökindlust tõsta,» kommenteeris Vainola.

Enefit Poweri juhi sõnul rahastatakse töökindluse parandamiseks tehtavaid investeeringuid jaama ehitajalt General Electricult saadud 130 miljoni euro suuruse hüvitise eest. «Enefit Power on pärast möödunud aastal jaama ehitaja vastu saavutatud arbitraaživõitu alustanud jaama probleemsete osade uuendamist ja väljavahetamist, mis võiks pikas perspektiivis jaama töökindlust suurendada,» lootis Vainola.

Üks sellistest töödest, täpsemalt kahe soojusvaheti uuenduse, tegi Enefit Poweri viimase aastahooldusega ka ära.

Enefit Poweri teatel ei jää Auvere jaama töökindluse näitajad siiski ka praegu alla analoogsetele tootmisüksustele. «Kui võrrelda Auvere jaama teiste sarnast tüüpi jaamadega, on selle töökindlus sarnasel tasemel. Näiteks Soome Vaskiluoto 2 elektrijaama töökindlus on 2022. aastal olnud samuti 75 protsendi ümber. Sealne jaam kasutab kütuseks nii kivisütt kui biomassi,» näitlikustas Vainola.

Riketest hoolimata on Auvere jaam suutnud sel aastal toota 1,15 teravatt-tundi elektrit, mis moodustab ca 20 protsenti Eesti elektri kogutoodangust.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles