Circle K: kütusehinna edasine areng on ebaselge (1)

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Diislikütuse tankur.
Diislikütuse tankur. Foto: Eric Gaillard

Kütusemüüja Circle K sõnul on maailmaturu toornafta hinnakõikumised suurenenud, mistõttu on ääretult keeruline prognoosida, kas kütusehind lähitulevikus langeb või tõuseb.

«Viimane nädal on maailmaturul olnud kui sõit lõbustuspargis Ameerika mägedel. Kui 1. detsembril oli toornafta hind pea 90 dollarit barreli eest, siis 7. detsembril oli hinnaks 77 dollarit barrel,» kirjeldas Circle K Eesti mootorikütuste hinnastamisjuht Indrek Sassi viimase nädala kütuseturu muutusi.

Sassi rõhutas, et kuna turud on volatiilsed, siis ei ole välistatud ka hindade ülespoole liikumine. «Täna on peamised hinna mõjutajad Euroopa laovarude kasv ning nõudluse vähenemine. Samas on jätkuvalt ebakindlus sanktsioonide mõju pärast algaval aastal. Seega võib hind liikuda nii alla kui üles,» selgitas Sassi ning nentis, et praegustes turutingimustes on hindade prognoosimine tänamatu töö.

Novembris kasvas Vene nafta eksport läbi Balti ja Musta mere Euroopasse 8 protsenti, võrreldes eelmise kuuga. Sassi sõnul viitavad viimased andmed, et lähikuudeks paistab Euroopas toornaftat olema piisavalt, katmaks ära Vene nafta sanktsioneerimisest tingitud tarneprobleemid.

Hinda suruvad ülespoole ka Hiina leevenev koroonapoliitika, mis on tõstnud optimismi Hiina nõudluse taastumise suhtes, ja Euroopa Liidu inflatsioon. Samuti 4. detsembril toimunud OPEC+ kohtumine, kus lepiti kokku praeguste tootmismahtudega jätkamises, ning Euroopa Liidu, G7 ja Austraalia kehtestatud Vene kütuse hinnalae vähene mõju.

Samas suunab hinda alla jätkuvalt kartus eesoleva majanduslanguse pärast, kuna on näha, et järsud intressimäärade tõstmised aeglustavad majandust ning vähendavad nõudlust.

«Lisaks on tõusnud USA toornafta tootmismahud, mille sarnaseid nähti viimati 2020. aasta märtsis. Seega on USA laovarude ja nõudluse tasakaal normaliseerumas. Ka Euroopa Liidu laod on toornaftat täis ning hinnatakse, et turg suudab enamikule Vene naftast leida alternatiivi,» lisas Sassi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles