Sikkut: tuuleenergia tootmine Läänemerel vajab akent Euroopasse (4)

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Majandus- ja taristuminister Riina Sikkut.
Majandus- ja taristuminister Riina Sikkut. Foto: Martin Divisek

Majandus- ja taristuminister Riina Sikkuti (SDE) sõnul on Läänemere tuuleenergia potentsiaal alaarendatud, kuid selle ärakasutamise eelduseks on ühtse Läänemere elektrivõrgu loomine partnerriikidega.

Sikkut kohtus eile Saksamaa majandus- ja kliimaministeeriumi aseministri Sven Giegoldiga ja Saksamaa põhivõrguettevõtte 50Hertz esindajatega, kellega arutati muu hulgas ühise merevõrgu loomise vajadust, sealhulgas 2020. aasta lõpus sündinud Läänemere elektrivõrgu loomise algatust Baltic Offshore Grid Initiative.

«Läänemere meretuuleenergia potentsiaal on hinnanguliselt kuni 93 gigavatti, kuid praegu on sellest kasutusel vaid veidi üle kahe gigavati. Seetõttu on mõistlik Läänemere-äärsetel riikidel teha tihedat koostööd, et luua merevõrk, mis võimaldaks meie merealadelt toodetava taastuvenergia transporti Mandri-Euroopasse ning tõsta ka piirkonna atraktiivsust investeerimiskeskkonnana,»  kommenteeris Sikkut.

Minister märkis, et Eesti jaoks on meretuule arendamine üks põhilisemaid võimalusi kliimaeesmärkide saavutamisele kaasa aidata. Eesti on seadnud eesmärgiks, et aastal 2030 toodame sama palju taastuvelektrit kui riigis elektrit tarbime ning seejuures peaks meretuuleenergia tootmisvõimsust olema tulevikus üle ühe gigavati.

«Kui soovime taastuvenergia ambitsioonidega edasi liikuda, peame Läänemere merevõrgu kontseptsiooniga jõulisemalt tegelema ning astuma ka praktilisi samme selle elluviimiseks. Sain kinnitust, et Saksamaa on huvitatud uutest tarneallikatest ning nad näevad meie regioonis potentsiaali koostööks,» rääkis Sikkut.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles