Ukraina kritiseeris Indiat Vene nafta ostmise eest

Copy
India välisminister Subrahmanyam Jaishankar (vasakul) ja Venemaa välisminister Sergei Lavrov.
India välisminister Subrahmanyam Jaishankar (vasakul) ja Venemaa välisminister Sergei Lavrov. Foto: Maxim Shipenkov

Ukraina välisminister kritiseeris teisipäeval intervjuus Indiat Vene nafta impordi suurendamise eest.

India välisminister oli päev varem kaitsnud Vene toornafta ostmist, rõhutades, et Euroopa ostab seda jätkuvalt rohkem kui India.

Dmõtro Kuleba ütles India telekanalile NDTV, et Vene nafta ostmist ei saa õigustada sellega, et eurooplased teevad sama.

See ei ole «moraalselt sobilik», ütles Kuleba.

«Te ei osta odavat naftat mitte eurooplaste pärast, vaid meie pärast, meie kannatuste, meie tragöödia pärast ning sõja pärast, mille Venemaa alustas Ukraina vastu.»

India on kuuekordistanud odava Vene nafta importi alates veebruarist, mil Venemaa saatis väed Ukrainasse.

India valitsuse sõnul kannatavad miljonid vaesed indialased ülemaailmse hinnatõusu tõttu pärast sõja puhkemist ning sel pole muud valikut, kui osta kõige odavamat naftat.

India välisminister Subrahmanyam Jaishankar ütles, et Euroopa riigid on tõstnud Lähis-Idast nafta- ja gaasiimpordi suurendamisega hindu India jaoks.

«Lähis-Ida on olnud traditsiooniliselt India suguse majanduse varustaja, seega see paneb survet hindadele ka Lähis-Idas,» ütles ta.

India ja Venemaa on pikaajalised liitlased ning Moskva on New Delhi suurim relvadega varustaja. India on ka hoidunud ühinemast ÜRO resolutsioonidega, milles Ukrainasse tungimine hukka mõisteti.

India peaminister Narendra Modi ütles aga septembris Venemaa presidendile Vladimir Putinile, et «sõjaajastu» on möödas ning seda nähti kui kriitikat Vene liidri suunas.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles