IEA: energiakriis tõukab tagant taastuvenergiabuumi

Copy
Avamere tuulepark Põhjameres.
Avamere tuulepark Põhjameres. Foto: Orsted / HANDOUT

Energiakriis kiirendab taastuvenergia arendamist ning annab lootust, et kliimasoojenemise vastaseid eesmärke on võimalik täita, ütles teisipäeval Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA).

Taastuvenergiavõimsuse kasv maailmas peaks järgmise viie aastaga peaaegu kahekordistuma ning minema 2025. aastaks mööda kivisöest kui suurimast elektri tootmise allikast, seisab IEA raportis.

Prognoositud 2400-gigavatine kasv aastatel 2022–2027 on pea kolmandiku võrra suurem kui IEA eelmise aasta ennustus, ütles Pariisis paiknev agentuur, mis nõustab arenenud riike.

See hoiaks alles võimaluse piirata maakera soojenemist 1,5 kraadiga, ütles IEA 2015. aasta Pariisi kliimaleppe eesmärgile viidates.

Suure nafta- ja gaasieksportija Venemaa kallaletung Ukrainale on vallandanud energiakriisi ja sundinud Vene tarnetest sõltuvaid Euroopa riike energiaallikaid mitmekesistama.

«Taastuvallikad laienevad juba kiiresti, aga ülemaailmne energiakriis on tõuganud nad erakordsesse uude, veelgi kiirema kasvu faasi, sest riigid püüavad ära kasutada nende hüvesid energiajulgeoleku aspektist,» ütles IEA tegevdirektor Fatih Birol.

«Maailmas tuleb järgmisel viiel aastal rohkem taastuvenergiat juurde, kui tuli eelmise 20 aasta jooksul.»

«See on selge näide, kuidas praegune energiakriis võib saada ajalooliseks pöördepunktiks puhtama ja turvalisema maailma energiasüsteemi poole,» ütles ta.

Euroopa taastuvenergiavõimsus on prognooside põhjal 2022.–27. aastal kaks korda suurem kui eelmisel viiel aastal, ütles IEA.

Euroopa Liidu riigid võivad tuule- ja päikseenergiat kasutama hakata isegi kiiremini, kui nad lubade jagamise protsessi ladusamaks muudavad, seisab agentuuri raportis.

Järgmise viie aastaga maailmas juurde tulevast taastuvenergiavõimsusest poole annab IEA prognoosi järgi Hiina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles