Veskimägi ennustab elektri hinnalangust, tahab põlevkivijaamu elus hoida (4)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Eleringi juht Taavi Veskimägi.
Eleringi juht Taavi Veskimägi. Foto: Mihkel Maripuu

Eleringi juht Taavi Veskimägi prognoosib elektri hinnalangust aastal 2027, mil eeldatavasti Narva põlevkivijaamad pole enam võimelised turule elektrit müüma.

Veskimägi ütles, et 2027. aastal ei pruugi põlevkivijamad olla enam konkurentsivõimelised. Kuigi Veskimägi seda otsesõnu ei öelnud, siis viitab see, et Eleringi prognoosi järgi langeb elektri hind börsil keskmiselt umbes 100 euro kanti või alla selle. Sellisel juhul ei ole Narva jaamad enam võimelised börsile elektrit müüma.

Veskimägi märkis, et varustuskindluse tagamiseks on vajalik, et Eestis oleks umbes 1000 megavatti kindlaid tootmisvõimsusi. Veskimägi sõnul on Elering teinud majandusministeeriumile ettepaneku strateegilise reservi loomiseks. Elering on valmis selleks riigiabi maksma.

Veskimägi esines Eleringi varustuskindluse aruannet tutvustaval seminaril, kus märkis, et ta pole põlevkivi vastu. «Elering ei ole põlevkivijaamade vastu, kaugel sellest,» kinnitas ta.

Veskimägi sõnul on vaja elus hoida Narva elektrijaamade 3–4 plokki, see tähendab, et iga hetk peab tööle panemiseks olema valmis vähemalt 1000 MW põlevkivijaamu.

Majandusministeeriumi energeetika asekantsler Timo Tatar märkis, et on strateegilise reservi kasutuselevõttu mõnda aega ette valmistanud. Tatari sõnul korraldab valitsus hanke, et leida tootmisseadmed, mis aastast 2027 võiks olla kõlbulikud strateegilise reservi jaoks.

Tatar ütles, et reservi sobivad elektrijaamad, mis elektriturul ei teeni piisavalt raha, et omanikul tasuks neid töös hoida.

«Strateegilne reserv käivitatakse, kui tarbimine ja tootmine päev ette turul ei kohtu,» ütles Tatar Eleringi varustuskindluse seminaril. «Narva elektrijaamade mõned plokid võiks reservi arvata.»

Infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan on viimasel ajal levitanud ideed, et Eesti võiks ehitada veel ühe uue põlevkivielektrijaama.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles