Vabade ametikohtade arv III kvartalis suurenes aastaga 15 protsenti

BNS
Copy
Töölaud ja tühi tool.
Töölaud ja tühi tool. Foto: Margus Ansu

Statistikaameti andmetel oli kolmandas kvartalis Eesti ettevõtetes, asutustes ja organisatsioonides 13 190 vaba ametikohta, mida on 15 protsenti rohkem kui aasta varem samal ajal.

Vabade ja hõivatud ametikohtade koguarv oli 635 663, millest suurima osa moodustasid töötleva tööstuse, kaubanduse ja hariduse tegevusalad, teatas statistikaamet. Vabu ametikohti oli kõige rohkem hulgi- ja jaekaubanduse, hariduse ning avaliku halduse ja riigikaitse sektoris, vastavalt 2140, 2055 ja 1522 ametikohta.

Statistikaameti analüütiku Argo Tarkiaineni sõnul moodustas vabade ametikohtade määr 2022. aasta kolmandas kvartalis ametikohtade koguarvust 2,1 protsenti. Kõikidest vabadest ametikohtadest 38 protsenti olid avalikus sektoris. «Kõige kõrgem vabade ametikohtade määr oli finants- ja kindlustustegevuse ning avaliku halduse ja riigikaitse tegevusaladel, madalaim mäetööstuse tegevusalal,» ütles Tarkiainen.

Enamik – 80 protsenti – vabadest ametikohtadest asusid Harjumaal, sealhulgas 70 protsenti Tallinnas. Järgnesid 5,3 protsendiga Tartu- ja 4 protsendiga Pärnumaa. Vabade ametikohtade määr oli kõrgeim Harju- ja Hiiumaal ning madalaim Saare- ja Valgamaal.

Kolmandas kvartalis võeti tööle 63 634 ja töölt lahkus 67 187 inimest. Tööjõu liikumist iseloomustav tööle võetud ja töölt lahkunute summa ehk tööjõu käive suurenes eelmise aasta kolmanda kvartaliga võrreldes protsendi võrra.

«Tööle võetud ning ka töölt lahkunud inimeste arvu poolest olid eesotsas hulgi- ja jaekaubanduse, töötleva tööstuse ning hariduse tegevusalad. Tööandja algatusel lahkus ametist 5539 töötajat, mis moodustas 8 protsenti kõigist töölt lahkunutest,» lisas Tarkiainen.

Hõivatud ametikohtade arvu ja tööjõu liikumise hindamiseks kasutab statistikaamet maksu- ja tolliameti töötamise registri andmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles