Rumeenia alustas maagaasi eksportimist Moldovasse

Copy
Moldova riikliku maagaasi jaotusvõrgu torustikud.
Moldova riikliku maagaasi jaotusvõrgu torustikud. Foto: Aurel Obreja

Rumeenia alustas maagaasi eksportimist Moldovasse, mis püüab toime tulla karmi energiakriisiga, teatas esmaspäeval uudisteagentuur Agerpres viitega Rumeenia gaasioperaatorile Transgaz.

Gaasi tarnimist alustati laupäeval gaasijuhtme kaudu, mis ühendab Rumeenia idaosas asuvat Iasi linna Moldova piirilinna Ungheniga.

43 kilomeetri pikkune gaasijuhe, mille ehitamist rahastas osaliselt Euroopa Liit, suudab läbi lasta umbes 1,5 miljardit kuupmeetrit gaasi aastas, mis kataks Moldova vajadused. Seda torustikku polnud kunagi varem kasutatud.

Moldova president Maia Sandu on hoiatanud, et tema riik on sel talvel Ukraina sõja tõttu silmitsi «dramaatilise energiakriisiga».

Vene gaasihiid Gazprom on vähendanud tarneid Moldovale ning riik ei saa enam loota ka elektriimpordile Ukrainast, kuna Vene rünnakud on suure osa sealsest energiataristust rivist välja viinud.

Ukraina kattis varem umbes 30 protsenti Moldova elektrivajadusest ja ülejäänud 70 protsenti tuli riigi separatistlikus Transnistria piirkonnas asuvast soojuselektrijaamast. Venemaa toetatud separatistid on samuti vähendanud tarneid ülejäänud Moldovale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles