Tööstusliit: Suurbritannia majandust ootab tuleval aastal langus

Copy
Briti naelsterlingud. Pilt on illustratiivne.
Briti naelsterlingud. Pilt on illustratiivne. Foto: BENOIT TESSIER / REUTERS

Briti Tööstusliidu (CBI) prognoosi kohaselt Ühendkuningriigi sisemajanduse kogutoodang (SKT) 2023. aastal väheneb ja kui tootlikkuse parandamiseks meetmeid ei rakendata, ootab riigi majandust lähema kümne aasta jooksul nõrk kasv.

CBI eeldab, et Ühendkuningriigi SKT langeb 2023. aastal 0,4 protsenti, samas kui varem ennustati protsendist kasvu.

«Üsna kerge» majanduslangus, mis algas tõenäoliselt juba 2022. aasta kolmandas kvartalis, kestab 2023. aasta lõpuni, ennustab CBI. Liidu hinnangul jõuab Suurbritannia SKT koroonapandeemia eelsele tasemele alles 2024. aasta keskpaigaks.

Ühendkuningriik nagu ka teised Euroopa riigid on sattunud raskustesse energiahindade järsu tõusuga, mis tõstis oluliselt nii kodumajapidamiste kui ka ettevõtete kulusid, märgib Market Watch.

Inflatsioon riigis 2023. aastal käesoleva aastaga võrreldes aeglustub ja jääb keskmiselt 6,7 protsendi juurde, ennustab CBI. 2022. aasta oktoobris tõusid Ühendkuningriigi tarbijahinnad aastases võrdluses 11,1 protsenti, mis on kiireim tempo alates 1981. aastast.

«Viimase kahe aasta järjekordne majanduslangus loob keerulise olukorra,» ütles CBI juhtivökonomist Alpesh Paleja. «Teine kõrge inflatsiooni aasta järjest teeb haiget brittidele, eriti madala sissetulekuga inimestele.»

Ühendkuningriigi majandust pärsib ka tööturu ebapiisav taastumine pärast COVID-19 pandeemiat ja investeeringute peatumine pärast Brexitit, selgub CBI uuringust.

Need tegurid mõjutavad tootlikkust ja halvendavad Briti majanduse pikaajalisi väljavaateid, märkis liit.

«Ühendkuningriigis valitseb stagflatsioon – inflatsiooni hüppeline tõus, kus majandus aeglustub, tootlikkus ja ettevõtete investeeringud langevad,» ütles CBI tegevjuht Tony Dunker. «Kui me midagi ette ei võta, ootab ees kaotatud kümnend.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles