Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Kaheksa uut Eesti toiduainet pälvisid pääsukesemärgi tunnustuse

Copy
Artikli foto
Foto: Postimees

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda andis toidumärgise «Tunnustatud Eesti toit» ehk pääsukesemärgi kaheksale Eestis toodetud toidutootele, nende hulgas oli ka Eesti Pagari uudistoode Peremehe põrandaleib, mille esmatootmine oli samal nädalal.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse liige Meeli Lindsaar ütles toodete hindamist kommenteerides, et jätkuvalt on «Tunnustatud Eesti toit» ehk pääsukesemärk Eesti tarbijate hinnatuim ja tuntuim toidumärgis, mida on kinnitanud ka varasemad Eesti Konjunktuuriinstituudi tehtud uuringud.

«Kõik esitatud tooted said ekspertkomisjonilt kõrge hinnangu ja positiivse tagasiside. Saame kinnitada, et Eesti toidutootjad teevad endiselt kvaliteetset ja suurepärast tööd,» rõhutas Lindsaar. «Ühtlasi tahan tähelepanu juhtida Pääsukesemärgi saanud uudistootele, mis jõuab kohe-kohe ka kaupluselettidele. Selleks on Eesti Pagari Peremehe Põrandaleib, mille esmatootmine oli esmaspäeval.»

Värskelt pääsukesemärgi saanud toiduained.
Värskelt pääsukesemärgi saanud toiduained. Foto: EPKK

Toidutoodete hindamisel osalenud Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse (TFTAK) funktsionaalsete toitude ja jookide arenduse suunajuht Rain Kuldjärv tõdes, et seekordne hindamine jäi kõige rohkem meelde sellega, et žüriil oli väga raske leida sensoorseid omadusi, mille kvaliteet vajas laiemat arutelu.

«Ja see on väga positiivne ilming, mis näitab, et Eesti toidutoojad hoiavad jätkuvalt väga kõrget taset ja seda nii uute toodete loomisel kui ka juba varsemast märki kandvate toodete jätkuval tootmisel,» selgitas Kuldjärv.

Tema sõnul oleks suurem vaidlus žüriis tekkinud võib olla hoopis siis, kui oleks pidanud valima tooteid, mida eriti esile tuua.

«See oleks olnud raske, sest hindamisel oli maitsvaid piimatooteid, pirukaid, kastmeid, lihatooteid jms. Kui natuke hindamise köögipoolele piiluda, siis kindlasti jättis paljudele väga sügava mulje argentiinapärane steik chimichurri'ga, mis oli suurepärase kvaliteediga ning äärmiselt täpse maitsestusega – mitte liiga intensiivne, vaid parajalt tuntav, mis tõi samas esile ka kvaliteetse liha enda maitse. Kindlasti midagi, mida soovitame steigisõbral proovida,» lausus Kuldjärv. «Samas soovitab žürii proovida kõiki pääsukesemärgi tooteid, sest antud märk viitab toodete kõrgele sensoorsele kvaliteedile ning väärtustab kodumaisust. Ja eks enda lemmiku peab ikka igaüks ise leidma.»

Tänavused pääsukesemärgi laureaadid

1. AS Eesti Pagar – Spinati-juustupirukas 360 g

2. AS Eesti Pagar – Peremehe põrandaleib

3. OÜ Saaremaa Lihatööstus – Argentinapärane steik chimichurriga

4. OÜ Saaremaa Lihatööstus – Kaua küpsenud lihaveise brisket

5. Valio Eesti AS – Alma kohupiim 4-protsendiline 200 g

6. Valio Eesti AS – Alma kohupiim lahja 200 g

7. Valio Eesti AS – Alma kohupiim rosina 200 g

8. Valio Eesti AS – Alma kohupiim vanilli 200 g

Allikas: EPKK

Hindamine toimus TFTAK uues värskelt valminud sensoorika laboris. Lisaks uutele toodetele kontrolliti juba varasemast pääsukesemärki kandvate toodete kvaliteeti. Järelhindamise läbisid Polven Foodsi Klassikaline Provansaali majonees ja Oliivi majonees ning Tarplan Kaubanduse OÜ Salatikaste küüslauguga. Järelhindamise läbinud tooted said kõik positiivse tagasiside ja maksimaalsed punktid.

Toidutoodetele on võimalus kvaliteedimärki taotleda juhul, kui ettevõte on registreeritud Eestis ja ettevõtte toidutooted on valmistatud kodumaisest põhitoorainest.

Tagasi üles