Uuring: inimeste teadlikkus energiaturust on kasvanud

BNS
Copy
Elektriarvesti. Pilt on illustratiivne.
Elektriarvesti. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig

Eesti Energia tellitud Kantar Emori uuringust selgus, et Eesti inimeste kindlustunne energiaturul toimuva suhtes on viimase kahe kuu jooksul kasvanud. Samuti on inimesed energeetikateemadel paremini informeeritud.

Energiahindade kallinemine valmistab muret igale teisele inimesele: kui septembris tundis 65 protsenti täisealistest elanikest, et nende kindlustunne seoses energeetikaga on kõikuma löönud, siis novembris oli see osakaal vähenenud ehk oli 48 protsenti.

Eesti Energia juhatuse liikme Agnes Roosi sõnul on nad sügise jooksul nõustanud ja aidanud sadu tuhandeid kliente, kellest paljud ei olnud aastaid enda elektripaketi peale mõelnud ega kursis, kuidas kujuneb elektrihind. «Näeme, et paljudel klientidel on endiselt muresid ja küsimusi, ent olukord on läinud märksa paremaks. Kui oktoobri alguses helistas meie nõustamiskeskusesse päevas 2000–3000 klienti, siis viimasel ajal vastame päevas ligi 300–500 kõnele,» märkis Roos.

Kantar Emori uuringu põhjal leiavad inimesed järjest enam, et riik ja energiafirmad pakuvad piisavalt lahendusi saamaks eelseisval kütteperioodil hakkama. Nende inimeste arv, kelle hinnangul lahendusi üldse ei pakuta, on langenud kahe kuuga 26 protsendilt 15 protsendile.

Nende inimeste osakaal, kelle jaoks ei ole elektrienergia hinna kujunemine üldse arusaadav, on pigem vähenemas. Kaks kolmandikku vastanutest hindab, et on energiaturul toimuva kohta pigem infomeeritud, kõige olulisema infokanalina tuuakse välja televisioon.

Roos rõhutas, et kõige soodsam elekter on tarbimata elekter ehk rõhku tuleks panna energia kokkuhoiukohtade leidmisele. «Kui targemalt tarbides õnnestub säästa kasvõi üks kilovatt-tund elektrit, on selle mõju mitmekordne, sest lisaks säästetud elektrikulule väheneb ka makstav võrgutasu, elektriaktsiis ja taastuvenergia tasu,» selgitas Roos.

Energiasäästu nippe leiab lehelt energiatarkus.energia.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles