Kardetud otsust ei sündinud: OPEC+ jättis tootmise praegusele tasemele (1)

Erkki Erilaid
Copy
OPEC logo. Pilt on illustreeriv.
OPEC logo. Pilt on illustreeriv. Foto: Ramzi Boudina

23 riigist koosnev allianss otsustas tänasel virtuaalkohtumisel säilitada tootmise praegusel tasemel. Otsus on eeldatavasti suureks leevenduseks energiaturule, kus hinnad sel nädalal kartelli tootmiskärpe kartuses tublisti kosusid.

Brenti toornafta hind tõusis lõppeval nädalal Vene naftaembargo kehtestamise ja OPEC+ tootmiskärbete ootuses üle 5 protsendi. Juba reede õhtul spekuleeriti turul, et kärpeid ei pruugi tulla ning hind hakkas tasapisi taanduma.

Naftakartell otsustas alles oktoobris vähendada toodangut 2 miljoni barreli võrra päevas ning nüüd lepiti kokku, et uusi kärpeid ei tule enne, kui eelmise mõju on kogu ulatuses hindadesse jõudnud. Nimelt hoiavad Hiina majandust pärssivad koroonapiirangud nafta tarbimise madalamal kui varem arvati. Samuti ei ole teada, kuidas mõjutavad hinda järgmisel nädalal Venemaa naftaekspordile jõustuvad piirangud.

Kokkulepe sõlmiti pärast Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni ja selle liitlaste veebikogunemist. Pühapäevane virtuaalne kohtumine kestis seejuures kõigest 20 minutit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles