Graafik Eesti polegi enam euroala hinnatõusuliider, edasisel on aga suur roll ilmataadil

Erkki Erilaid
Copy
Foto: Eesti Gaas

Eesti polnudki novembris enam euroala kiireima hinnatõusuga riik, sest Läti spurtis ette. Mis Euroopas hindadega aga alanud kuul juhtuma hakkab, sõltub suuresti ilmast, sest elektri- ja soojahinnad annavad inflatsioonile suurima tõuke.

Euroalal aeglustus aastainflatsioon Eurostati kiirhinnangu järgi novembris oktoobri 10,6 protsendilt 10 protsendile, Eestis aga eelduslikult 22,5 protsendilt 21,4 protsendile. Rõõmustamiseks paraku siiski suurt põhjust pole, sest vaadates euroala inflatsiooni põhikomponente, siis energiahindade kasv oli endiselt väga kõrge - 34,9 protsenti. Samuti jätkasid kiires tempos kallinemist toit, alkohol ja tubakas (13,6 protsenti). Tööstuskaubad kallinesid samas märgatavalt vähem, 6,1 protsenti ja teenused 4,2 protsenti.

Ka detsembris määrab hinnatõusu ulatuse peamiselt energia kallinemine. Euroopa gaasivarud on hakanud tasapisi ilma külmenedes vähenema ja gaasibörsil hinnad kerkima. Saksamaal prognoositakse viimase 30 aasta võrdluses keskmisest soojemat ja Suurbritannias pigem keskmist talve.

Eesti Energia turuanalüüsi strateegi Olavi Milleri sõnul lisab pehme sügise järel kõikjale üle Euroopa saabunud talv igal rindel ebakindlust, sest järgnevad kuud on mitmel tasandil ennustamatud.

Euroopa valmisolek külmema talvega toime tulla on aga hea, sest gaasihoidlate täituvus on jätkuvalt kõrge, üle 91 protsendi. Kolm nädalat tagasi saavutati maksimaalne täituvus 95,6% ja varud on sellest ajas saadik vaikselt vähenema hakanud. Gaasihoidlate täituvus alaneb praegu veel nädalaga vaid paari protsendi võrra.

«Temperatuuride järsk langemine aga sunniks majapidamisi rohkem kütma ning ettevõtteid gaasi tarbimist veelgi suurendama. Kesk-Euroopa, iseäranis Saksamaa tööstusettevõtted ei näe enam olulisi võimalusi gaasi säästa, sest täiendav piiramine tähendaks tootmise aeglustumist või peatamist,» hoiatas Miller.

Hollandi gaasibörsil kerkisid TTF jaanuarifutuuride hinnad nädalaga 10 protsenti, 140 euroni megavatt-tunni eest. Novembri algusega võrreldes on gaasi börsihind tõusnud juba ligi kolmandiku võrra. Elektrihinnad tõotavad samuti lähinädalatel püsida kõrgetel tasemetel, eriti meie piirkonnas.

Kui suures osas määravad energiakulud praegu inflatsiooni tempot näitab seegi, et euroala väiksemad hinnatõusud olid soojemates riikides: 6,6 protsenti Hispaanias, 7,1 protsenti Prantsusmaal ja 7,2 protsenti Maltal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles