TAGASILÖÖK ⟩ Poola tahab madalamat ELi hinnalage Venemaa naftale

Copy
Foto: Alex Bona

Lääne plaani kurnata Venemaa ressursse sõjapidamiseks Ukrainas hinnalae kehtestamisega tema naftaekspordile tabas reedel Brüsselis tagasilöök Poola seisukoha tõttu.

Poola leiab, et hinnalagi 60 dollarit naftabarreli eest ei ole piisavalt madal, mistõttu ta ei nõustu plaani toetama, takistades Euroopa Liidul seda vastu võtmast.

Neljapäeva õhtul teatasid mitu Euroopa diplomaati, et ülejäänud 26 liikmesriiki on valmis plaani toetama, et see saaks jõustuda esmaspäeval koos ELi embargoga Venemaa toornaftale.

Reedel aga ütles üks läbirääkija AFP-le: «Vaikus Varssavi suunalt on kõrvulukustav.»

Embargo takistab Vene toornafta tarneid tankeritega, mis hõlmab kaht kolmandikku importi ELi. Ülejäänu saabub torustiku kaudu.

Mõttekoja Delorsi Instituut energiaekspertide hinnangul on Venemaa alates veebruaris Ukrainasse tungimisest teeninud 67 miljardit eurot nafta müümisega ELi klientidele.

See on suurem summa kui Venemaa 60 miljardi euro suurune kaitse-eelarve enne sõda. Samuti jätab see varju Kiievile antud ELi abi.

Alates esmaspäevast ei lubata naftatankeritel tuua Vene toornaftat Euroopasse ning hinnalae eesmärk oleks takistada sanktsioonidest kõrvalehiilimist nafta müümisega väljapoole ELi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles