Muski firma kavatseb lähiajal testida inimeste peal ajuimplantaati

PM Majandus
Copy
Elon Musk.
Elon Musk. Foto: FREDERIC J. BROWN

Tehnoloogiamiljardär Elon Musk ütles, et tema ettevõte Neuralink ootab regulatiivset heakskiitu oma ajuimplantaadi testimiseks inimestel.

 

Ameerika ettevõte Neuralink plaanib hakata kuue kuu jooksul patsientidele paigaldama elektroonilisi ajuimplantaate. Sellest teatati kolmapäeval toimunud pressikonverentsil.

«Me tahame olla äärmiselt ettevaatlikud ja kindlad, et see töötab hästi, enne kui paneme seadme inimesele,» ütles Elon Musk seadme kauaoodatud pressikonverentsil.

Neuralinki seade on umbes suure mündi suurune ja see on mõeldud paigaldamiseks koljusse ning selle üliõhukesed juhtmed lähevad otse ajju.

Elon Muski käes olev Neuralinki ajuimplantaat.
Elon Muski käes olev Neuralinki ajuimplantaat. Foto: -

Muski sõnul on esimesed kaks rakendust inimestel nägemise taastamine ja digitaalsete seadmete kiire kasutamine inimestel, kes ei suuda oma lihaseid kasutada.

Ta ütles, et ta peab võimalikuks ka seda, et murdunud kaelaga inimese puhul saaks aju signaalid ühendada Neuralinki seadmetega seljaajus.

«Me oleme kindlad, et ei ole mingeid füüsilisi piiranguid, mis võimaldaksid saavutada kogu keha funktsionaalsust,» ütles Musk

Muski sõnul on läbirääkimised seadme regulatiivseks heakskiitmiseks USA Toidu- ja Ravimiametiga (FDA) piisavalt kaugele arenenud, et ettevõte lubab alustada esimesi inimkatsetusi järgmise kuue kuu jooksul.

Neuralink pole aga siiski oma varasemaid lubadusi täitnud. Musk ütles 2019. aasta esitlusel, et tema eesmärk on saada regulatiivne heakskiit 2020. aasta lõpuks. Seejärel ütles ta 2021. aasta lõpus toimunud konverentsil, et loodab alustada inimkatsetega käesoleval aastal.

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles