EL jõudis kokkuleppele Vene nafta hinna ülempiiriks soovitakse seada 60 dollarit (1)

PM Majandus
Copy
Vladimir Arsenjevi nimeline naftatanker Kozmino toornaftaterminalis Nahhodka sadamalinna lähedal Venemaal.
Vladimir Arsenjevi nimeline naftatanker Kozmino toornaftaterminalis Nahhodka sadamalinna lähedal Venemaal. Foto: TATIANA MEEL

Hinnalae abil püütakse takistada Venemaa võimet rahastada oma agressioonisõda Ukrainas. Hinnapiirang võetakse ametlikult vastu reedese päeva jooksul.

 

Euroopa Liidu liikmesriigid on jõudnud esialgsele kokkuleppele, et Venemaa nafta hinnale kehtestatakse ülempiir 60 dollarit barreli kohta. Praeguseks oodatakse ainult Poola heakskiitu ning plaanide kohaselt võetakse hinnalagi ametlikult vastu reedel. G7-riigid koos USA-ga, EL ja Austraalia kavatsevad kehtestada ühiselt 5. detsembril ülempiiri meritsi transporditava Vene nafta suhtes, vahendab Reuters.

ELi diplomaatilise allika sõnul sisaldab hinnapiirang kohandamismehhanismi, mille eesmärk on hoida hinnalagi 5% turuhinnast madalamal. Hinnapiirangut vaadatakse üle iga kahe kuu tagant, mis tähendab, et seda võib tulevikus alandada või tõsta, nagu mõned riigid on nõudnud. 

Nädal tagasi kaaluti Reutersi allikate sõnul hinnapiiri kehtestamist umbes 65-70 dollaril barreli tasemel. Poola leidis samas, et hinnalagi 65-70 dollarit barreli kohta on liiga kõrge, ja soovis kehtestada hinna ülempiiri, mis põhineks Venemaa tootmiskuludel.

Hinnapiiranguga püütakse takistada Venemaa võimet rahastada oma agressioonisõda Ukrainas, kuna see piiraks Vene toornafta müügist saadavaid tulusid. Toornafta on Venemaa suurim ekspordiartikkel, mis moodustab umbes 10% maailma naftatarnetest. Venemaa nafta tootmiskulud on hinnanguliselt umbes 20 dollarit barreli kohta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles